HÉT LANDELIJK PlATFORM

INTERNATIONALE VROUWENDAG

Romy Geysen is hét gezicht van Internationale Vrouwendag 2023 én 2024

Platform Internationale Vrouwendag

Platform Internationale Vrouwendag geeft aandacht aan actuele onderwerpen. Dat wil zeggen: met een focus op vrouwen, emancipatie en vrouwenrechten. Daarnaast is het een podium waar alle activiteiten op en rond 8 maart gepubliceerd worden. Zo kun je in één oogopslag zien wat er bij jou in de buurt te doen is!

Bekijk ook eens onze doorlopende campagnes en projecten!

De site is digitaal erfgoed. Dat betekent dat de site wordt gearchiveerd in de Koninklijke Bibliotheek.

Vera Bergkamp internationale vrouwendag
Internationale Vrouwendag thema 2024 een wereld duizend vrouwen
nternational dag tegen genitale verminkin Vrouwendag
thema 2024 eén wereld duizend vrouwen Internationale Vrouwendag! (1)

Blogs en actualiteiten

Gastblog plaatsen? Dat kan ook!

Toolkit

Speciaal voor jou een toolkit met diverse gratis downloads

VN Vrouwendagen

06 februari de dag tegen genitale verminking van vrouwen

Thema 2024

Meer informatie over het thema Internationale Vrouwendag 2024 vind je hier

Doe mee met onze campagnes en projecten

Orange the world (1)

Orange the World statements

Maak een statement over Orange the World: de dag tegen geweld tegen vrouwen met als thema: Veilig, overal en altijd

vrouw en politiek internationale vrouwendag 2024

Vrouw en politiek

Politici zijn geweldige praters maar wij dagen je uit om leuke, bizarre en opvallende annekdotes met ons te delen

Eén wereld, duizend vrouwen internationale vrouwendag

Eén wereld, duizend vrouwen

Een nieuw project over de verschillen én overeenkomsten tussen vrouwen uit verschillende culturen

Job de webmakelaar (1)
Zwanatje Giethoorn
turolex belgie
marciartistic

Internationale Vrouwendag wereldwijd een begrip

In veel landen is deze dag een  officiële feestdag. Bijvoorbeeld in  Afghanistan,  Angola, Armenië, Azerbeidzjan,  Wit-Rusland, Burkina Faso,  Cambodja,  China (voor vrouwen),  Cuba,  Georgië,  Guinee-Bissau, Eritrea, Kazachstan, Kirgizië,  Laos, Madagaskar (voor vrouwen)  Moldavië, Mongolië , Nepal, Rusland, Tadzjikistan, Turkmenistan, Oeganda, Oekraïne,  Oezbekistan, Vietnam en Zambia.

In andere landen, zoals Kameroen Kroatië, Roemenië, Bosnië-Herzegovina , Bulgarije  en Chili maar ook in Nederland is  de dag is niet een feestdag, maar  een algemeen verschijnsel. Op deze dag is het in een aantal landen gebruikelijk dat mannen  de vrouwen in hun leven zoals vrienden, moeders, vrouwen, vriendinnen, dochters en collega’s, bloemen en kleine geschenken te geven.

Internationale Vrouwendag is ook een dag om aandacht te geven aan de verworven rechten van vrouwen wereldwijd maar ook om te protesteren, te demonstreren en aandacht te geven aan wat beter kan. Emancipatie is namelijk nooit klaar.
Het is een proces waar we dagelijks nog van moeten leren.  Emancipatie gaat over gelijke rechten, gelijke verantwoordelijkheden én vrijheden.  Zolang er nog geen juiste balans is bereikt is een Internationale Vrouwendag nodig om de bewustwording te vergroten. En iedere organisatie doet dit op zijn of haar eigen manier. Soms in gezamenlijkheid, soms alleen.

Het is ook een dag om onze sexegenoten wereldwijd te steunen in hun strijd. Zo staat het recht op abortus in Amerika onder druk, worden vrouwen in oorlogsgebieden als schild gebruikt en zijn er meisjes die nog steeds niet naar school mogen. Op 8 maart kunnen wij ook daar bij stil staan.

Word gastblogger internationale vrouwendag (4)

Mijn naam is Aletta Makken en ruim 12 jaar geleden ben ik met dit initatief gestart zodat iedereen op één centraal punt kan zien wat en waar er iets te doen is in het kader van 8 maart. Inmiddels is de site uitgebreid met projecten, individuele verhalen en staan de missies van het platform centraal.

Ik ben trots dat de site inmiddels al een aantal jaren digitaal erfgoed is. Dat betekent dat de inhoud van de site wordt gearchiveerd in de Koninklijke Bibliotheek en voor latere generaties altijd beschikbaar zal zijn.

Internationale Vrouwendag, wereldvrouwendag, nationale vrouwendag: veel mensen geven een benaming aan 8 maart maar hoe je het ook wilt noemen: voor mij en voor velen een bijzonder belangrijke dag!