HÉT LANDELIJK PlATFORM
INTERNATIONALE VROUWENDAG
Romy Geysen is hét gezicht van Internationale Vrouwendag 2023 én 2024
Platform Internationale Vrouwendag
Platform Internationale Vrouwendag geeft aandacht aan actuele onderwerpen. Dat wil zeggen: met een focus op vrouwen, emancipatie en vrouwenrechten. Daarnaast is het een podium waar alle activiteiten op en rond 8 maart gepubliceerd worden. Zo kun je in één oogopslag zien wat er bij jou in de buurt te doen is!
Bekijk ook eens onze doorlopende campagnes en projecten!
De site is digitaal erfgoed. Dat betekent dat de site wordt gearchiveerd in de Koninklijke Bibliotheek.
Nieuws en blogs
Volg hier de laatste actualiteiten. Gastblog laten plaatsen? Ook dat kan natuurlijk
Gratis downloads
Download hier gratis kaarten, posters en meer!
VN Vrouwendagen
06 februari 204: de dag tegen genitale verminking van vrouwen.
Thema 2024
Meer informatie én het projectplan 2024 vind je hier
Doe mee met onze campagnes en projecten
Jouw wens voor 2024
Het jaar is bijna weer voorbij. Wat is jouw wens voor 2024? Laat het ons weten!
Vrouw en politiek
Politici zijn geweldige praters maar wij dagen je uit om leuke, bizarre en opvallende annekdotes met ons te delen
Eén wereld, duizend vrouwen
Een nieuw project over de verschillen én overeenkomsten tussen vrouwen uit verschillende culturen
Internationale Vrouwendag wereldwijd een begrip
In veel landen is deze dag een officiële feestdag. Bijvoorbeeld in Afghanistan, Angola, Armenië, Azerbeidzjan, Wit-Rusland, Burkina Faso, Cambodja, China (voor vrouwen), Cuba, Georgië, Guinee-Bissau, Eritrea, Kazachstan, Kirgizië, Laos, Madagaskar (voor vrouwen) Moldavië, Mongolië , Nepal, Rusland, Tadzjikistan, Turkmenistan, Oeganda, Oekraïne, Oezbekistan, Vietnam en Zambia.
In andere landen, zoals Kameroen Kroatië, Roemenië, Bosnië-Herzegovina , Bulgarije en Chili maar ook in Nederland is de dag is niet een feestdag, maar een algemeen verschijnsel. Op deze dag is het in een aantal landen gebruikelijk dat mannen de vrouwen in hun leven zoals vrienden, moeders, vrouwen, vriendinnen, dochters en collega’s, bloemen en kleine geschenken te geven.
Internationale Vrouwendag is ook een dag om aandacht te geven aan de verworven rechten van vrouwen wereldwijd maar ook om te protesteren, te demonstreren en aandacht te geven aan wat beter kan. Emancipatie is namelijk nooit klaar.
Het is een proces waar we dagelijks nog van moeten leren. Emancipatie gaat over gelijke rechten, gelijke verantwoordelijkheden én vrijheden. Zolang er nog geen juiste balans is bereikt is een Internationale Vrouwendag nodig om de bewustwording te vergroten. En iedere organisatie doet dit op zijn of haar eigen manier. Soms in gezamenlijkheid, soms alleen.
Het is ook een dag om onze sexegenoten wereldwijd te steunen in hun strijd. Zo staat het recht op abortus in Amerika onder druk, worden vrouwen in oorlogsgebieden als schild gebruikt en zijn er meisjes die nog steeds niet naar school mogen. Op 8 maart kunnen wij ook daar bij stil staan.

Mijn naam is Aletta Makken en ruim 12 jaar geleden ben ik met dit initatief gestart zodat iedereen op één centraal punt kan zien wat en waar er iets te doen is in het kader van 8 maart. Inmiddels is de site uitgebreid met projecten, individuele verhalen en staan de missies van het platform centraal.
Ik ben trots dat de site inmiddels al een aantal jaren digitaal erfgoed is. Dat betekent dat de inhoud van de site wordt gearchiveerd in de Koninklijke Bibliotheek en voor latere generaties altijd beschikbaar zal zijn.
Internationale Vrouwendag, wereldvrouwendag, nationale vrouwendag: veel mensen geven een benaming aan 8 maart maar hoe je het ook wilt noemen: voor mij en voor velen een bijzonder belangrijke dag!