HÉT LANDELIJK PLATFORM

INTERNATIONALE VROUWENDAG

Romy Geysen is hét gezicht van Internationale Vrouwendag 2023 én 2024

Platform Internationale Vrouwendag

Platform Internationale Vrouwendag geeft aandacht aan actuele onderwerpen. Dat wil zeggen: met een focus op vrouwen, emancipatie en vrouwenrechten. Daarnaast is het een podium waar alle activiteiten op en rond 8 maart gepubliceerd worden. Zo kun je in één oogopslag zien wat er bij jou in de buurt te doen is!

Bekijk ook eens onze doorlopende campagnes en projecten!

De site is digitaal erfgoed. Dat betekent dat de site wordt gearchiveerd in de Koninklijke Bibliotheek.

Waarom Stemmen op een Vrouw bij de Tweede Kamer Verkiezingen Belangrijk Is

Nieuws en blogs

Volg hier de laatste actualiteiten. Gastblog laten plaatsen? Ook dat kan natuurlijk

gratis download thema 2024 internationale vrouwendag

Gratis downloads

Download hier gratis kaarten, posters en meer!

Wil jij graag pronken op de pagina ‘Waar ben jij op 8 maart’

Jouw foto op de site

Hoe leuk is dat?! Vereeuwigd op onze site die ook nog eens wordt gearchiveerd in de Koninklijke Bibliotheek!

thema 2024 eén wereld duizend vrouwen Internationale Vrouwendag! (1)

Thema 2024

Meer informatie én het projectplan 2024 vind je hier

Bestel hier één van de  projectplannen 

De plannen zijn ontwikkeld door een gecertificeerde fondsenwerver

Project voor jou Internationale Vrouwendag 2024

Projectplan voor jou!

Het platform biedt op maat gemaakte projectplannen (met begroting)
Kosten vanaf € 399,00

Meisjes van 80 Internationale Vrouwendag 2024

Meisjes van 80

Meisjes van 80 verzamelt verhalen van (eenzame) vrouwen ouder dan 75 door middel van bijeenkomsten. De verhalen worden gebundeld in een heuse Glossy. Een vrolijk, lief  project wat nu te bestellen is.
Kosten: € 75,00

Eén wereld, duizend vrouwen internationale vrouwendag

Eén wereld, duizend vrouwen

Een nieuw project over de verschillen én overeenkomsten tussen vrouwen uit verschillende culturen.
Kosten € 75,00

Job de webmakelaar (1)
Zwanatje Giethoorn
turolex belgie
marciartistic

Internationale Vrouwendag wereldwijd een begrip

In veel landen is deze dag een  officiële feestdag. Bijvoorbeeld in  Afghanistan,  Angola, Armenië, Azerbeidzjan,  Wit-Rusland, Burkina Faso,  Cambodja,  China (voor vrouwen),  Cuba,  Georgië,  Guinee-Bissau, Eritrea, Kazachstan, Kirgizië,  Laos, Madagaskar (voor vrouwen)  Moldavië, Mongolië , Nepal, Rusland, Tadzjikistan, Turkmenistan, Oeganda, Oekraïne,  Oezbekistan, Vietnam en Zambia.

In andere landen, zoals Kameroen Kroatië, Roemenië, Bosnië-Herzegovina , Bulgarije  en Chili maar ook in Nederland is  de dag is niet een feestdag, maar  een algemeen verschijnsel. Op deze dag is het in een aantal landen gebruikelijk dat mannen  de vrouwen in hun leven zoals vrienden, moeders, vrouwen, vriendinnen, dochters en collega’s, bloemen en kleine geschenken te geven.

Internationale Vrouwendag is ook een dag om aandacht te geven aan de verworven rechten van vrouwen wereldwijd maar ook om te protesteren, te demonstreren en aandacht te geven aan wat beter kan. Emancipatie is namelijk nooit klaar.
Het is een proces waar we dagelijks nog van moeten leren.  Emancipatie gaat over gelijke rechten, gelijke verantwoordelijkheden én vrijheden.  Zolang er nog geen juiste balans is bereikt is een Internationale Vrouwendag nodig om de bewustwording te vergroten. En iedere organisatie doet dit op zijn of haar eigen manier. Soms in gezamenlijkheid, soms alleen.

Het is ook een dag om onze sexegenoten wereldwijd te steunen in hun strijd. Zo staat het recht op abortus in Amerika onder druk, worden vrouwen in oorlogsgebieden als schild gebruikt en zijn er meisjes die nog steeds niet naar school mogen. Op 8 maart kunnen wij ook daar bij stil staan.

Word gastblogger internationale vrouwendag (4)

Mijn naam is Aletta Makken en ruim 12 jaar geleden ben ik met dit initatief gestart zodat iedereen op één centraal punt kan zien wat en waar er iets te doen is in het kader van 8 maart. Inmiddels is de site uitgebreid met projecten, individuele verhalen en staan de missies van het platform centraal.

Ik ben trots dat de site inmiddels al een aantal jaren digitaal erfgoed is. Dat betekent dat de inhoud van de site wordt gearchiveerd in de Koninklijke Bibliotheek en voor latere generaties altijd beschikbaar zal zijn.

Internationale Vrouwendag, wereldvrouwendag, nationale vrouwendag: veel mensen geven een benaming aan 8 maart maar hoe je het ook wilt noemen: voor mij en voor velen een bijzonder belangrijke dag!