bovengrondse internationale vrouwendag blog

(Logo: De Bovengrondse)

In 2017 begonnen ze als open groep: De Bovengrondse en inmiddels is het een professionele stichting die zich inzet voor gelijkwaardigheid ongeacht gender.

Je kent ze vast. Ze zijn namelijk enige tijd geleden in het nieuws geweest met hun campagne dat er meer vrouwen benoemd zouden moeten worden in straten en daarom De Dam in Amsterdam wijzigden in De Dame.
Maar ook in Ede, Utrecht, Rotterdam, Tilburg, Den Haag, Delft, Arnhem, Leiden en Nijmegen werden mannelijke straatnamen vervangen door een vrouwelijke variant.
Een actie die het landelijk nieuws haalde.

Tegelijkertijd diende ik als GroenLinks raadslid Steenwijkerland,  (en initiatiefnemer van Internationale Vrouwendag),  een motie in  om het college op te dragen de straatnamencommissie te overtuigen van het belang om straatnamen te vernoemen naar vrouwen. Want, straatnamen zijn belangrijk. Je noemt ze op, je googled ze en onbewust blijven ze in je hoofd hangen. De motie werd door iedereen van harte ondersteund.

De initiatiefnemers van De Bovengrondse organiseren ontmoetingsavonden, willen de maatschappij kennis laten maken met het modern feminisme en willen minimaal tweemaal per jaar een grootse actie organiseren.
Ze hebben een heus manifest geschreven. Dit manifest is een levend document en groeit mee met de stichting.
Op de site valt te lezen:

  • Zichtbaar — Omdat we zowel seksisme als de strijd daartegen zichtbaar willen maken.
  • Benaderbaar — Kom kijken of mail ons. We zijn bevlogen, niet bekrompen. We willen gezien en gehoord worden, maar ook horen en zien. We staan radicaal open voor dialoog, omdat een overtuiging die wordt uitgedaagd en aangescherpt, des te sterker staat.
  • Open — Onze agenda wordt bepaald door alle betrokkenen samen. Iedereen heeft inspraak, want voor feminisme heb je geen diploma nodig. De Bovengrondse is plat en niet-hiërarchisch.
  • Inclusief — Wij willen inclusief en maatschappijkritisch feminisme, dat oog heeft voor verschillende vormen van ongelijkheid.

Als feminist ben ik ontzettend blij met een dergelijk initiatief. Eerlijk gezegd doet het mij toch wel een beetje denken aan de meiden van de Dolle MIna’s.
Inventief, creatief en rebels en het is de moeite waard om ze te volgen op de sociale media.

Wil je meer weten? Surf dan naar de website van De Bovengrondse of ga naar hun facebookpagina.