vrouwendag 8 maart

Internationale Vrouwendag in Zaal 3

Inspiratie kan overal opduiken. Het komt soms op momenten dat je het het minste had verwacht, onder de douche of luisterend naar dat ene nummer van Nina Simone. Het is vluchtig, onvoorspelbaar en blijft vaak weg op de momenten dat je het het hardst nodig lijkt te hebben.

Op deze avond gaat Patsy Kroonenberg (actrice en theatermaker) in gesprek met vier inspirerende vrouwen over inspiratie. Waar vinden zij het? Welke vrouwen inspireren hun weer? En wat doen ze als ze het kwijt zijn?

Met sprekers: Iduna Paalman, Duraa Boahene, Jacobien Elffers, Wine Dierickx

Iduna Paalman is dichter en schrijver. In 2019 verscheen haar poëziedebuut De grom uit de hond halen, dat bekroond werd met de Poëziedebuutprijs en genomineerd werd voor de Ida Gerhardt Poëzieprijs en de C. Buddingh’-Prijs. De Volkskrant riep haar uit tot literatuurtalent van het jaar. In september 2022 kwam haar nieuwe bundel Bewijs van bewaring uit, die ook lovende pers ontving. Iduna schrijft naast poëzie ook proza, toneel en recensies. Haar werk verscheen onder meer in De Groene Amsterdammer, NRC Handelsblad, De Gids en De Revisor. Ze droeg haar werk voor op podia als de Nacht van de Poëzie, Lowlands en Crossing Border. In 2021 was ze writer in residence aan de Jan van Eyck Academie in Maastricht.

Duraa, singer-songwriter en woordkunstenaar, schrijft over wat haar opvalt, fascineert en woedend maakt. Met een combinatie van woordspelingen, ritmische verhalen en een soulvol stemgeluid bespreekt ze zowel persoonlijke verhalen als maatschappijkritiek. Haar nummers bevinden zich op de snijvlakken van pop en poëzie, soul en spoken word en rap en revolutie.
In 2022 bracht Duraa haar debuut-EP Toen – Nu – Straks uit, waarin ze je meeneemt op een reis langs feminisme, zelfliefde en identiteit. Tijdens haar optreden bespreekt ze deze thema’s vanuit haar unieke, maar ook herkenbare perspectief.

Jacobien Elffers begon in 2000 aan het Conservatorium in Utrecht, waarna ze in 2005 afstudeerde aan de Guildford School of Acting in Engeland. Sindsdien is Jacobien te zien geweest bij verschillende gezelschappen als Het Geluid, Oostpool, Theater Utrecht en ‘t Barre Land, maar bovenal maakt ze sinds 2011 onderdeel uit van de Veenfabriek van voorheen Paul Koek en nu Joeri Vos, waarbij ze in meerdere voorstellingen per seizoen speelt en zingt.

Wine Dierickx is medeoprichter, speler en maker van acteursgroep Wunderbaum.

Het collectief is gevestigd in Rotterdam en was ook 4 jaar lang artistiek leider van theaterhaus Jena in Duitsland.

Wine speelde oa in “ The Clownsconvention”, “ Daar gaan we weer”, “ Schaapjes op het droge” en “ Work Harder”

In 2016 ontving ze de Theo d’or voor haar rol in “ Helpdesk”

Naast haar theaterwerk is ze ook te zien in films. Voor haar recentste rol in “ kom hier dat ik u kus” ( naar het boek van Griet op de Beeck), werd ze genomineerd voor een gouden kalf.

Momenteel repeteert ze aan “ John en Gena” in een regie van Lizzy Timmers. Samen met spelers Elsie de Brauw, Matijs Jansen, Bert Luppes en muzikant Wessel Schrik maakt ze een voorstelling over het leven en werk van John Cassavetes en Gena Rowlands.

Datum

feb 23 2023
Expired!

Tijd

20:00

Kosten

€10.00

Meer informatie

Meer informatie

Locatie

Het Nationale Theater
Schouwburgstraat 8, 2511 VA Den Haag

Organisator

Patsy Kroonenberg en Het Nationale Theater
Meer informatie
Uw logo hier op Internationale Vrouwendag
ModeMode