MinneVanWoerkem Tensiontamers portraits scaled

Vrouwelijke in de man

‘Vrouwelijke in de man’ staat op Vrouwendag centraal in Fotogalerie De Gang: lezing door Minne van Woersem over Carl Jung’s ‘anima’

In het kader van Internationale Vrouwendag organiseert Bijbels Museum in samenwerking met Fotogalerie De Gang op 8 maart 2023 een lezing van Jungiaans therapeut en ademcoach Minne van Woersem. Hij zal spreken over wat Carl Jung de ‘anima’ noemde, het vrouwelijke aspect in de mannelijke psyche. ‘Anima’ is de gevoelskant van de psyche, het deel dat de man leidt naar meer verbinding, verdieping en bezieling. Collectief is deze kant van de man nog steeds ondergewaardeerd en onderdrukt, ook al komt daar geleidelijk verandering in. De man hoort sterk, beheerst en vol zelfvertrouwen te zijn. Kwetsbaarheid en emotie tonen, wordt al gauw als zwakte gezien. Wanneer de man deze kant echter te lang onderdrukt, leeft hij in gevoelsarmoede. Hij komt steeds vaster te zitten in het denken en is veroordelend naar zichzelf en de wereld om hem heen. Om nog te voelen dat hij leeft zoekt hij constant naar prikkels in de buitenwereld. Uiteindelijk nooit bevredigend, want de sleutel is te vinden in zijn binnenwereld. Juist wanneer zowel het mannelijke als het vrouwelijke omarmd kan worden, ontstaat er ware kracht. Verbonden met het hart en een diepere wijsheid.

Locatie:          Fotogalerie De Gang Grote Houtstraat 43 in Haarlem
Aanvang:       20.00 uur (inloop v.a. 19.30 uur – einde 21.30 uur)
Tickets:          10 euro p/p (7,50 euro met Haarlem Pas/Pas 65/Studentenkaart) via
www.bijbelsmuseum.nl

Minne van Woersem heeft een praktijk voor Jungiaanse therapie, lichaamsgerichte therapie en ademcoaching. Vanuit zijn zoektocht naar wat het betekent om man te zijn heeft hij zich jarenlang verdiept in mannenwerk. Dit werk gaat over loskomen van de maatschappelijke normen en conditioneringen uit het verleden en weer in contact komen met de eigen essentie. Vanuit deze ervaring begeleidt hij nu andere mannen in verschillende trainingen en mannengroepen.

Aanleiding voor de lezing is de tentoonstelling Eva, Sara en Hanna. Vrouwen van de wereld die tot en met 2 april te zien is in Fotogalerie De Gang. Eva, Sara en Hanna is een productie van het Bijbels Museum en maakt deel uit van het themajaar dat Fotogalerie De Gang voor 2023 heeft vastgesteld, HAARlem 2023.

In Eva, Sara en Hanna geeft Caroline Waltman Bijbelse vrouwen een gezicht. Zonder specifiek te worden over wie waar staat afgebeeld, portretteert ze de vrouwen in hun eigen habitat. Jonge vrouwen die Eva of Hanna hadden kunnen zijn. Oudere vrouwen, zoals Sara of Elisabeth. Zussen als Martha en Maria. De foto’s van Bijbelse vrouwen worden afgewisseld met foto’s van landschappen, stillevens en details die elkaar via beeldrijm versterken.

Het Bijbels Museum produceert reizende tentoonstellingen rond Bijbelse thema’s en verhalen, vaak verbreed naar andere religies en stromingen. Het presenteert deze bij partnerlocaties in Nederland. Fotogalerie De Gang is een initiatief van Doopsgezind Haarlem. De Gang vormt de toegang tot de verscholen Doopsgezinde kerk uit 1683. Door middel van exposities van geëngageerde, professionele fotografen wordt letterlijk een verbinding gelegd tussen thema’s van de buitenwereld en thema’s binnen de kerk.

Datum

mrt 08 2023
Expired!

Tijd

20:00

Kosten

€10.00

Meer informatie

Meer informatie

Locatie

Fotogalerie De Gang
Grote Houtstraat 43 in Haarlem
Bijbels museum

Organisator

Bijbels museum
Meer informatie
Uw logo hier op Internationale Vrouwendag
ModeMode