internationale vrouwendag maastricht

Womens march en meer Maastricht

Zoals wij ons hebben afgevraagd hoe vrouwen vroeger structureel fundamentale rechten werden afgenomen, zo zullen toekomstige generaties zich afvragen hoe wij ons lieten verblinden door een illusie van gelijkwaardigheid, terwijl vrouwen en kwetsbare groepen nog altijd structureel werden gediscrimineerd, onderdrukt door patriarchie en uitgebuit in een kapitalistisch systeem.

Internationale Vrouwendag is een moment om stil te staan bij al het werk dat gedaan is en tegelijk de noodzaak voor en intersectioneel feministische strijd in 2022 te erkennen in een stad als Maastricht.

Van seksistische grapjes tot kwetsbare opmerkingen over onze lichamen, van anti-abortuswetgevingen tot dagelijkse femcides en andere gender-geörienteerd geweld – vrouwen en vrouwenrechten wordem constant aangevallen. Omdat rechtse politieke partijen en antifeministische meningen steeds meer voet aan de grond krijgen moeten wij strijden voor een wereld waarin iedereen gelijk is en alle genders welkom zijn. In deze strijd staan we hand in hand met grotere verzetsbewegingen en komen we op voor politieke rechtvaardigheid, samen met antiracisme- en klimaatbewegingen.

Decennia van neoliberalisme, de ene economische crisis na de andere, soberheid, bezuinigingen en precaire arbeidsvoorwaarden raken vrouwen en queers veelal het hardst. Daarom is het niet genoeg om ervoor zorgen dat ons werk zichtbaar wordt en er meer vrouwen in de politiek komen, maar moeten we een radicale verandering teweeg brengen in de sociale structuur.

Vrouwen zijn niet alleen werkzaam in het zogenaamde productiewerk, vaak voor minder geld dan mannen, maar doen vaak ook de zorgtaken voor het gezin, wat onzichtbaar wordt gemaakt en niet betaald wordt. Wij voorzien in emotionele steun voor het gezin, vriend(inn)en, partners en collega’s. We werken in onderbetaald als schoonmakers, vroedvrouwen, verkopers, accountants en leraressen. Of we nu met een pen werken, een tang, een computer of een bezem, of we er nu voor betaald worden of niet, we zijn allemaal werksters. De duurzaamheid van het leven rust op de schouders van vrouwen, in het bijzonder bepaalde groepen vrouwen. Als wij ermee ophouden, houdt het leven op.

Vrouwen, verenigt u! Als queers, als werksters, als studentes, samen om het kapitalistische patriarchaat omver te werpen. Vanwege corona kunnen we dit jaar geen optocht houden, maar dit stopt ons niet van het gezamelijk opstaan tegen gendergerelateerd geweld. Houd de coronaregels in acht en houd anderhalve meter afstand, neem een mondkapje, vriend(inn)en en familie mee en kom ook, dinsdag 8 maart om 19:00 op het Vrijthof!

 

  • Mo 7 March 18:30 Innbetween: FILM: Thelma & Louise (trailer)
  • Tu 8 March 19:00 Vrijthof: Women’s March
  • Th 10 March 09:00 (all day) iArts: Feminist Art Workshop
  • Th 10 March 19:00 Centrum Vaktherapie: Consent Workshop
  • Fr 11 March 18:00 Fixed Gear Coffee: Feminist Open Mic

Datum

mrt 07 - 11 2022
Expired!

Tijd

18:30 - 18:00

Meer informatie

Lees meer

Locatie

Diverse locaties
Categorie

Organisator

Amnesty International, afd. Maastricht ( en meer
Lees meer
Uw logo hier op Internationale Vrouwendag
ModeMode