Oproep aan zorg- en welzijnsorganisaties – budgetgarantie
Afgelopen week schreef ik een blog over een welzijnsorganisatie die kampt met moeilijkheden ondanks de toezeggingen van budgetgaranties.
Het complete blog lees je hieronder.
Nieuwsuur
Afgelopen maandag ben ik benaderd door Nieuwsuur met de vraag of er meer instellingen en organisaties zijn die met deze moeilijkheden kampen.
Nieuwsuur vindt dit interessant om hierover een item te maken voor een uitzending.
Kampt jouw organisatie ook met deze problemen? Wil je je verhaal kwijt?
Neem dan contact op met aletta@mantelzorgelijk.nl
————————
GEVOLGEN VAN CORONA VOOR ZORG- EN WELZIJNSORGANISATIES
INSTROOM VIA WMO ZORGELIJK
Vanochtend sprak ik met een welzijnsorganisatie over de budgetgarantie.
De garantie de de overheid heeft gegeven aan organisaties die zich bekommeren om onze kwetsbare medemensen.
SHOCKING
Het verhaal wat ze mij vertelde was shocking te noemen.
Op dit moment vindt er bij hun organisatie wel mondjesmaat uitstroom plaats maar er komen geen nieuwe cliënten via de WMO binnen.
Bij navraag bij een cliënt die wel een indicatie had moeten hebben bleek dat de WMO de boodschap meegeeft: “We kunnen op dit moment geen fysieke keukentafelgesprekken voeren. Maar ach, dat heeft toch geen zin want je kunt toch niet daar de dagbesteding.”
In een ander geval werd er een indicatie afgegeven voor een veel lager aantal uren dan nodig was. En dus krimpt het budget.
ZORGINSTELLINGEN ZONDER BUFFER
Maar wat gaat er op lange termijn gebeuren als dit de trend is?
Dan stromen er minder mensen in. Mensen die wel degelijk een indicatie hebben of nodig hebben.
Bij minder instroom is er uiteraard ook minder budget en kan een welzijnsorganisatie zonder een buffer maatregelen moeten nemen die niet bijzonder positief zijn: ze moeten personeel ontslaan.
NA CORONA
En dan na de Corona. Hoe het met mensen gaat na deze vreselijke crisis is nog onbekend maar je kunt je voorstellen dat er veel meer mensen zijn die gebruik moeten gaan maken van de WMO. Overbelaste mantelzorgers, mensen met PTSS, mensen die vanwege corona niet kunnen werken maar wel naar een dagbesteding zou kunnen gaan.
Het zal de WMO overlopen van mensen die een aanvraag willen doen en de wachtlijsten zullen weer overlopen.
DRAMATISCHE GEVOLGEN
En dat betekent dramatische gevolgen. De groep mensen die gebruik zullen moeten maken van de WMO maar ook ZIN of PGB zal toenemen terwijl organisaties dan met een personeelstekort zitten.
Er zijn dan niet voldoende zorgverleners beschikbaar en de mensen kunnen geen hulp krijgen.
En zo is het cirkeltje weer rond.
Wat zal de politiek doen
De grote vraag is natuurlijk hoe de politiek hier mee omgaat. Bij navraag bij lokale politiek blijkt dat men daar nog niet mee bezig is.
Lange termijn oplossingen voor laagdrempelige zorg zijn er dus niet en dat is zeer zorgelijk te noemen.
De politiek heeft bakken met geld uitgegeven om de economie op poten te houden en dat was nodig. Maar als de nasleep van deze crisis zo gaat zoals ik denk dat het gaat is het maar de vraag of mensen nog hulp kunnen krijgen want links of rechtsom: dat gat in die begroting? Die zal moeten worden opgelost en de ervaring leert dat die het makkelijkste weer is aan te vullen door te bezuinigen op zorg. Informeel of formele zorg.