Gezinsvoogd heeft geen diagnose bevoegdheid
Het is één en al ellende als het gaat om de toeslagenaffaire. Kinderen die vaak onterecht uit huis zijn geplaatst, ouders die in de knel zitten en maar niet geholpen worden door onze overheid.
Wat wel duidelijk is dat veel gezinsvoogden een mening hadden en hebben, di in verslagen hebben geschreven en dat uiteindelijk bij de rechbank dit voor lief werd aangenomen.
En dat is iets wat er onder andere goed fout gaat.
Want gezinsvoogden hebben geen diagnose bevoegdheid. Dat heeft Veilig Thuis ook niet. Dat hebben alleen gedragswetenschappers.
Excuus voor de diagnose in het verslag
Dan wordt er als excuus regelmatig gezegd dat gedragswetenschappers geconsulteerd zijn en dit in het verslag terug te lezen is maar dat is onzin.
De gedragswetenschapper moet namelijk het kind zelf onderzocht hebben en dat is in veel gevallen niet gebeurd.
Kortom: het zijn vaak vage speculaties.
Feitenonderzoek is belangrijk voor het hele dossier
En voor het feitenonderzoek moet je opgeleid zijn. Vaak is universitair niveau.
Een mening van bijvoorbeeld een gezinsvoogd die denkt dat vader aan de alcohol zit en waar bij de rechtbank dan ineens de vader alcoholist is. Dat zijn toch schadelijke ontwikkelingen. gebaseerd op niets. Misschien omdat vader ooit eens 1 biertje heeft gedronken in het bijzijn van de gezindsvoogd…wie zal het zeggen.
Zaken worden dus klakkeloos overgenomen. Er is niets geconstateerd; het is een mening van iemand die niet eens bevoegd is tot het doen van dergelijke uitspraken.
OTS door gezinsvoogd
Bij OTS wordt door de gezinsvoogd bekeken of het traject geslaagd of niet geslaagd is. Dat terwijl die zelfde gezinsvoogd ook dat traject is gestart. Een gevalletje: slager die zijn eigen vlees keurt. En je raadt het al: er zijn amper evaluaties waarin staat dat het traject mislukt is.
Het ligt altijd aan de ouders, de gemeente of anderen. Maar nooit aan de gezinsvoogd zelf.
Systeem wordt in stand gehouden
En op deze manier hou je het systeem in stand en zullen kinderen de dupe blijven van een falend beleid. Bovendien zit er geen schot in de zaak ook al is er een hele website voor opgetuigd.
Auteur bekend bij de redactie