Het opmerkelijke verhaal van Orsine

In de zomer van 2019 maakte ik dit schilderij in opdracht voor een vriend. Het is zijn moeder Orsine. Het was een van de eerste portretten in opdracht die ik maakte.

Nadat ik hem naar haar had gevraagd, vertelde hij me dat ze een getalenteerde schrijver was en zich in haar werk uitsprak tegen racisme.
Ik vond het verhaal over haar prachtig, en realiseerde me dat zij blijkbaar nog helemaal niet zo ‘gezien’ werd. Ik zag vlak erna een open oproep voor een kunsttentoonstelling over gendergelijkheid en stuurde mijn schilderij in met haar verhaal. 

Dit werk ‘Orsine’ werd toen, binnen 3 maanden dat ik het had geschilderd, onderdeel van de tentoonstelling  #Artivisme voor gendergelijkheid. Er werden 25 kunstwerken tentoongesteld om de 25ste verjaardag van de Beijing Declaration for Action te vieren, de meest visionaire agenda voor vrouwenrechten en empowerment op de wereld.
Een poster van het schilderij samen met haar verhaal werd op 28-30 oktober 2019 getoond op de officiële Regional Review Meeting van Beijing+25 (Beijing Platform for Action) uit Genève in Zwitserland, met meer dan 1000 deelnemers .

Deze tentoonstelling werd ontworpen door Women’s Major Group en UN Women Regional Office voor Europe en Centraal Azie.
UN Women Regional Office for Europe and Central Asia (RO ECA) gebruikte de kunstwerken op hun website en UN Women RO ECA en deelde  de stukken met UN Women Headquarters in New York.
De posters van de kunsttentoonstelling zijn toegevoegd aan het verzamelrapport. Deze compilatie werd wereldwijd gedeeld en weerspiegelt de belangrijkste resultaten van het maatschappelijk middenveld in onze regio over het Beijing+25-proces.

“Toen ik zo’n enorm sneeuwbaleffect zag van het schilderen van één schilderij omdat ik moeite nam om één vrouw zichtbaar te maken, realiseerde ik me dat als ik blijf doen wat ik het liefste doe, namelijk schilderen, ik echt een impact, een verandering kan maken . “ – Marieke