Wie is Astrid Boumans?
Ik ontmoet Astrid Boumans via de digitale weg en in een spaarzaam vrij uurtje spreken wij elkaar over emancipatie, vrouwenrechten en de toekomst van emancipatie.
Astrid Boumans komt op mij over als een vrolijke vrouw die serieus over zaken als emancipatie heeft nagedacht.
Ze is ook (single) moeder van drie kinderen en heeft zo’n beetje de hele wereld tijdens haar carrière gezien.
Als ik haar vraag welke invloed de tweede feministische golf uit de jaren ’60 nog op haar heeft vertelt ze een, voor velen, herkenbaar verhaal over haar moeder. Haar moeder mocht destijds niet naar het gymnasium, al wilde zij dat heel graag. Het was gewoon ‘not done’ in die tijd voor meisjes om door te leren of te gaan studeren, en dus besloot ze op 16-jarige leeftijd te gaan werken weg van het dorp en blijven bijscholen. Het zou duren totdat Astrid vijf jaar jong was, voordat haar moeder een studie aan de universiteit afrondde.
De invloed van de feministische golf en de volharding niet eerdere volhardendheid van haar moeder hebben dus wel degelijk invloed gehad op het verdere leven van Astrid.
Turner & Townsend
Al meer dan 15 jaar werkt Astrid nu bij Turner & Townsend en zij vindt het belangrijk dat mensen binnen een bedrijf kunnen floreren, of je nou man of vrouw bent.
Turner & Townsend is een wereldwijd professioneel dienstverlener met meer dan 10.000 werknemers verspreid over 50 landen. Ze zijn gespecialiseerd in het ondersteunen van opdrachtgevers bij het ontwikkelen en realiseren van programma’s en projecten.
Astrid, Business Transformatie Director Europa, wil naar een ecosysteem waar collega’s en klanten samen een positieve bijdrage leveren in de constructie industrie.
Het doel is om een werkplek te creëren waar gedreven collega’s die volledig zichzelf kunnen zijn, met slimme oplossingen klanten kunnen bedienen waarbij we onze (ook vervuilende) sector transformeren.
“Ik geloof er heilig in dat we echt alle kennis en ervaringen moeten aanboren om de uitdagingen van vandaag op te lossen. Alleen als we de barrières doorbreken, en dat begint bij onszelf, bouwen we die inclusieve, groene en productieve wereld.”
Is de huidige generatie nog wel strijdvaardig als het gaat om emancipatie?
Astrid staat zelf af en toe stil bij emancipatie en de strijd om een meer gelijkwaardige positie voor meisjes en vrouwen in het algemeen. “Natuurlijk sta ik er wel eens bij stil hoe het destijds een strijd was voor veel vrouwen, maar op de één of andere manier heb ik vandaag niet altijd door wat een enorme strijd dat is geweest. Ook omdat sommige verworven ‘rechten’ zo onwerkelijk zijn – hoezo stoppen met werken als je getrouwd bent?”.
Astrid zelf heeft zich aangesloten bij het Bouwnetwerk; een netwerk voor vrouwen in de bouw. Daar is ze net afgezwaaid als voorzitter. Dit netwerk organiseert al bijna 40 jaar allerlei evenementen voor ambitieuze vrouwen die werkzaam zijn in de bouw.
Kortom: de strijd is nog niet gestreden als het gaat om emancipatie, maar we zetten anders in op deze voortgang. is dat er toch nog wel het één en ander dient te gebeuren op dit vlak.
“Strijdvaardig was vroeger de straat op en je bh verbranden; we maken in deze huidige tijd gebruik van andere middelen. De sociale media speelt daarbij een grote rol, het bereik dat iemand als Madeleine van Nieuwenhuizen heeft is fenomenaal. Ik denk dat vrouwen nog steeds strijdvaardig zijn maar de route is gewoonweg anders”.
Verder denkt ze dat het tijd is dat mannen zich actief aansluiten bij de strijd om emancipatie. ‘Allyship’ van hen is nodig voor het rechttrekken van scheve patronen die de maatschappij als geheel niet dienen.
Astrid benadrukt dat diversiteit en inclusiviteit de belangrijkste onderdelen zijn van een geëmancipeerde wereld waar iedereen gelijke kansen krijgt, en ook dat deze bedrijven zullen excelleren vergeleken met hen die die waarden niet voorleven. En als iedereen en elk bedrijf dit voor ogen houdt dan krijgt het een sneeuwbaleffect en zal de emancipatie ook sneller gaan, niet alleen voor vrouwen maar alle geachte ‘minderheden’ (alleen het woord al!). “Blijf het gesprek aangaan en zet in op creativiteit en een inclusieve samenleving”.
Met die wijze woorden sluiten wij onze kennismaking af.
Missie geslaagd
Mijn missie om te spreken met Astrid Boumans is geslaagd. Ik moet zeggen: het was een positief gesprek met veel ‘Ah!”-momentjes. Net even iets anders kijken naar emancipatie levert zoveel op. In mijn achterhoofd ben ik alweer bezig met nieuwe online projecten voor de toekomst van ons platform, mede dankzij het zijweggetje dat Astrid zo mooi heeft genomen als het gaat om emancipatie.