Interview met Laxmi Jhingoer: hét gezicht van Internationale Vrouwendag 2021/2022

Wie is Laxmi Jhingoer?

Ik ben een Hindoestaanse authentieke vrouw die graag het leven viert! Tot mijn negende levensjaar heb ik in Nickerie te Suriname gewoond.
Daarna zijn wij naar Nederland verhuisd, waar wij nabij het centrum van Rotterdam zijn gaan wonen.
Na een studie HR, ben ik in de werving en selectie en in de bouw- en vastgoedsector terechtgekomen.

Verder ben ik moeder van twee kinderen en echtgenote van een lieve man die mij altijd stimuleert om mijn hart te volgen.
Mijn passies liggen in cultuur, mode en kunst. Daarnaast houd ik van reizen door mooie en historische steden.

Ik geloof dat de basis van het leven voortkomt uit de kernwaarden van eerlijkheid, oprechtheid en betrouwbaarheid.
Vanuit deze kernwaarden onderneem ik ook en streef ik naar verbetering van de aarde en de groei van mijn medemens. Respect voor elkaar heb ik ook hoog in het vaandel staan.

Je werkt al meer dan vijftien jaar als headhunter en recruiter, maar hebt sinds maart 2020 nog een andere onderneming gestart: La-x-mi, een eigen kledingmerk. Kun je daar iets meer over vertellen? Hoe ben je gekomen van recruiter naar modeontwerpster?

Bemiddeling is een groot onderdeel van mij en dat doe ik altijd met veel passie. Een juiste match vinden, zorgt voor gelukkige mensen, die graag met elkaar samenwerken.
Zo wordt werken ook leuk en geen verplichting. Ik merkte dat ik mijn eigen passie, mode ontwerpen, aan de kant had geschoven.
Daar werd ik mij steeds bewuster van wanneer ik ging shoppen en niet kon vinden wat ik zocht of als ik vrouwen gekleed zag en dacht: ‘dat kan toch beter!’.
Ik miste kleding waarin een vrouw volledig tot haar recht komt. Ook miste ik mooiere materialen.
Vaak was alle verkrijgbare kleding hetzelfde. En als je dan iets bijzonders had gevonden, dan was het voor een jonge vrouw aan het begin van haar carrière vaak onbetaalbaar.
Nederland heeft prachtige vrouwen en ze mogen ook gezien worden. Daarom dacht ik: tijd voor een nieuw merk en tijd om mijn hart te volgen!

Wat wil je bereiken met La-x-mi?

Ik wil dat een vrouw in mijn label er vrouwelijk en classy uitziet. Verder is het de bedoeling dat ik tijdloze mode ontwerp, zodat wij kunnen bijdragen aan duurzaamheid. Daarom werk ik met exclusieve materialen en zal ik niet meegaan met massaproductie. Hoe leuk is het om kledingstukken in je kast te hebben hangen die je na tien jaar nog steeds aan kan.

Verder heb ik van dezelfde luxe materialen, die exclusieve merken ook gebruiken, betaalbare mode gemaakt.
Zo hoeven vrouwen die mijn label dragen niet diep in de buidel te tasten om een chique jurk van luxe materiaal aan te schaffen.
Zo creëer ik, voor zover ik kan, meer kansen voor vrouwen op het gebied van mode.

Kleren maken de man, zeggen ze wel. Waarom is kleding zo ontzettend belangrijk voor mensen en in dit geval voor vrouwen?

Het is heel natuurlijk dat mensen elkaar eerst op elkaars uiterlijk beoordelen. Daarom is het belangrijk om je te kleden op een manier hoe je jezelf wilt presenteren. Verder is het ook zo dat je een stuk prettiger en zekerder voelt, wanneer je de juiste kleding draagt en in mijn kleding val je altijd positief op!

Tegen welke uitdagingen loop jij aan?

Het produceren van mijn label zonder gebruik te maken van de lage lonen landen en wegwerpmaterialen. Op deze wijze produceren in Nederland is slechts beperkt mogelijk.

Welke tips kun jij vrouwen meegeven als het gaat om ondernemen?

Zorg ervoor dat je een goed plan hebt, zorg dat je onafhankelijk bent en maak goed gebruik van je netwerk. Doe iets wat vanuit je hart komt, want alleen dan kun je een van de beste worden in wat je doet. Verzamel ook de juiste mensen om je heen. Mensen die bereid zijn om jouw verder te brengen.

Hoe kijk jij aan tegen jezelf, als vrouw anno 2021?

Ik ben een bewuste en een onafhankelijke vrouw met ambities, waaraan ik hard werk en waarvoor ik ook alle ruimte krijg en creëer. Ik heb een eigen visie en loop niet mee met de massa. Dat merk je iedere keer aan mijn collectie. Het is en zal altijd eigenwijs of eigenzinnig zijn.

Wat vind je van de status van emancipatie in Nederland. Is deze volgens jou al voltooid en zo niet, kun je aangeven wat emancipatie voor jou betekent en wat eventuele oplossingen kunnen zijn?

Emancipatie betekent voor mij elkaar gelijkwaardig behandelen. De gedachte “de vrouw is minder en de man is altijd de leider” moet eerst bij iedereen veranderen. Ook bij de vrouwen. Ik geloof dat wij dan pas vooruitgang kunnen boeken. Nederland is vergeleken met het buitenland goed op weg, maar we zijn er nog niet. Zolang mannen en vrouwen naar elkaar wijzen zal er niets veranderen en zullen alle veranderingen van tijdelijke aard zijn. Wij vrouwen moeten niet alleen financieel onafhankelijk worden van de mannen, maar ook emotioneel. Respect hebben voor elkaar en vooral voor jezelf is hierbij belangrijk.

  Mannen hebben al sinds mensenheugenis de leiding in economie, politiek en samenleving. Denk jij dat mannen een grote rol kunnen spelen als het gaat om gelijkwaardigheid en dus emancipatie? Wat kunnen wij van ze leren?

Natuurlijk kunnen mannen een grote rol kunnen spelen in de emancipatie van vrouwen.
Wij hebben ze namelijk hard nodig. Maar vrouwen hebben daar zelf ook een grote rol in.
Vrouwen moeten elkaar ook helpen om te ondernemen of hogerop te komen.
Wij vrouwen kunnen wel van ze leren om zakelijker te blijven.
En om ons vooroordelen en vooral ons ego naast ons neer te leggen.

Wat betekent Internatioale Vrouwendag voor jou? (8 maart) en vier jij het of sta je stil bij wat wij nog moeten en kunnen bereiken als vrouwen?

Ik sta dan vooral eerst stil bij mezelf. Ik ben dan dankbaar voor waar ik ben en wat ik allemaal heb bereikt en nog kan bereiken als vrouw: namelijk, alles wat ik wil! Wij zouden elkaar nog beter kunnen helpen en inspireren.

Je bent gekozen als hét gezicht van Internationale Vrouwendag 2021-2022. Wat wil je hiermee bereiken? Heb je een doel voor ogen?

Ik wil om te beginnen meer vrouwen kennis laten maken met mijn label.
Mijn netwerk is zo groot dat ik graag een bijeenkomst of netwerkborrel organiseer, waar mensen de mogelijkheid krijgen om met elkaar kennis te maken.
Tijdens zo’n bijeenkomst kunnen mensen peilen of en wat ze voor elkaar kunnen betekenen. Samen kom je verder!
Ik zal er dan voor zorgen dat wij interessante gastsprekers hebben. Stuur ons een e-mail via info@la-x-mi.com om te laten weten of jij geïnteresseerd bent in deze bijeenkomst.