Alleenstaande ouders en kinderen die 18 worden

Het kan een regelrechte ramp zijn. Iets waar je niet over nadenkt als je net gescheiden bent en met je kleine kinderen een nieuw leven moet beginnen.
Maar als alleenstaande ouder heeft de leeftijd van je kind soms dramatische gevolgen voor alle toeslagen die jij krijgt.

Wat verandert er als je kind 18 wordt?

In eerste instantie hoeft de alimentatie betalende ouder de alimentatie niet meer aan jou over te maken maar dient het rechtstreeks aan het kind te voldoen.
Genoeg ouders die dan vervolgens zeggen dat ze dat zeker niet gaan doen omdat ze, zoals ze aangeven, “toch zeker geen € 250,00 zakgeld gaan geven aan het kind??” 
In ieder geval: je alimentatie valt weg.

Daarnaast moet je kind natuurlijk een zogverzekering afsluiten.
Een kind wat een bijbaantje heeft zou prima in staat moeten zijn om dit te bekostigen want ze ontvangen een toeslag van de belastingdienst. In een enkel geval zal de ouder de rekening van de zorgverzekering blijven betalen voor het kind.

Je kindgebonden budget stopt en dat hakt er behoorlijk in.
De huurtoeslag en de zorgtoeslag wijzigen als je kind een (bij)baan heeft.
Een kind tussen de 18 en de 23 jaar mag op jaarbasis € 5044,00 bijverdienen. Alles wat het meer verdient wordt opgeteld bij je eigen inkomen en heeft invloed op je huur- en zorgtoeslag.

Praktijkvoorbeeld

Een mooi praktijkvoorbeeld is Karin.
Karin heeft 3 kinderen waarvan de jongste nog thuis woont en net een half jaart je 18 is geworden.
Karin mist nu ongeveer € 300,00 kindgebonden budget, ontvangt geen alimentatie meer en bovendien wordt er € 9000,00 per jaar bij haar inkomen opgeteld vanwege de inkomsten van de dochter.

Al met al is Karin per maand ruim € 600,00 minder gaan ontvangen.

Nibud geeft advies

Natuurlijk kun je op de website van het Nibud allerhande informatie vinden over geldzaken maar de verandering, als je kind 18 wordt, is zo groot dat lang niet alles benoemd wordt daar.

Wat zou er beter  kunnen of anders moeten?

Heb jij ervaring met deze financiële puzzel, heb je tips of wil je anderen deelgenoot maken van jouw ervaring?
Mail dan naar info@internationale-vrouwendag.nl