Linda van Dijk is hét gezicht van Internationale Vrouwendag 2020-2021

We hadden  een kleine tien aanmeldingen na de oproep van ‘Wie wordt het gezicht van Internationale Vrouwendag 2020-2021’ en uiteindelijk heeft de motivatie van Linda de doorslag gegeven.

Linda, een jonge vrouw van 20 met een visuele beperking

Linda mailde naar het platform: “Ik wil vrouwen laten zien dat het niet uitmaakt hoe je eruit ziet of welke beperking je wel of niet hebt.  Als je wilt kun je alles bereiken: als je maar wil”
Ze vertelde in het interview dat ze wel vaker probeerde om mee te doen met fotoshoots en dergelijk maar nooit werd uitgekozen.
Niet de juiste maten, niet het juiste gezicht én dan nog een visuele beperking.
Eigenlijk heel oneerlijk want in Nederland zijn gemeenten druk doende om een inclusieve samenleving te ontwikkelen zodat iedereen ook echt mee kan doen.
Maar bedrijven en met name de bureaus die op zoek zijn naar een gezicht doen hier nog niet veelvuldig aan mee.
We zien wel vaker dat mensen met het syndroom van Down gewaardeerd worden en in de publiciteit komen, maar het is mondjesmaat.

Voor platform Internationale Vrouwendag het moment om juist te kiezen voor Linda.

 

Wie is Linda

Linda, 20 jaar en ziet voor nog geen 10%. Met deze afwijking is ze geboren.
Wij vragen haar of dat lastig is.
“Nee, ik vind niet dat het mij beperkt in het dagelijks leven. Als iets niet lukt dan vraag ik gewoon hulp. Vroeger kon ik aan de hand van geluidjes prima de weg vinden.
Ik wilde eigenlijk ook gewoon net als ieder ander meisje zijn maar fietsen zat er vooralsnog niet in. Mijn vader vond dat niet goed.  Maar nu ik twintig ben stap ik lekker op de fiets hoor!”
Ze lacht alsof ze eigenlijk een beetje ondeugend is.
Linda vindt het belangrijk dat zij gewoon zichzelf kan zijn: met haar perfectheden en imperfectheden. “Je mag toch zijn zoals je bent!” zegt ze stellig.

Vrienden heeft ze niet heel veel maar ze kan niet uitleggen hoe dat komt. Maar doordat ze nu fulltime werkt heeft ze vertrouwen in het maken van nieuwe vrienden.
Op de vraag of mensen naar nastaren zegt ze: “Ja soms, wel. Zeker als ik op mijn telefoon kijk. Dan zit ik echt dicht bij het scherm en dat valt blijkbaar op”.

Linda werkt fulltime in de buitendienst. Ze onderhoudt het groen en grijs in de gemeente Steenwijkerland en doet dat met veel plezier.
“De mannen vonden wel dat ik voorzichtig moest zijn, hahahaha”.

Emancipatie

We hebben het nog even over de emancipatie. Met twee broers werd zij vroeger niet anders behandeld dan de jongens.
“Maar”, geeft ze toe, “mijn ouders waren wel voorzichtiger met mij dan met mijn broers”.
Voor de rest is ze niet bijster veel bezig met emancipatie. Ze gaat er eigenlijk van uit dat iedereen gelijk behandeld wordt.
Wel vindt ze dat mensen met een beperking ook gelijke kansen moeten krijgen. Ook een normale opleiding kunnen volgen en te kunnen worden wie ze willen.
“Dat zou nog wel beter kunnen”, vindt ze

Linda wil later graag kinderen en verwacht dat haar toekomstige man een even groot steentje bijdraagt aan het huishouden en de opvoeding.
Maar ze gaat er van uit dat in overleg alles mogelijk is.

Linda, het gezicht tot najaar 2021

Al met al heeft het platform de goede keuze gemaakt. Invloed met Impact is het thema van komend jaar en Linda heeft impact gemaakt, dat is een ding wat zeker is.
Het laat ons ook zien dat wij actief aan de slag moeten met onze inclusieve samenleving en dat iedereen er echt toe doet!

Welkom Linda!