Lisanne Spoor – vrouw anno 2021

Wie ben je en wat doe je in het dagelijks leven

Ik ben Lisanne Spoor, 33 jaar en woon in Amsterdam. Ik werk bij de Regenboog Groep, een stichting die zich inzet voor kwetsbare doelgroepen. Ik train en begeleid vrijwilligers die kwetsbare Amsterdammers coachen in hun veranderwens. Ik doe de intakes met de deelnemers en kom in een jaar bij zoveel bijzondere mensen thuis die hun verhaal en zorgen aan mij toevertrouwen. Ik ben dankbaar dat ik ze weer wat hoop en perspectief mag brengen. Daarnaast ben ik samen met Rebecca Veldhoen Roarrr Movement gestart. Wij hebben 4 trainingen ontwikkeld voor meiden/dames van 12-35 jaar om vrouwen te versterken in bewustwording, weerbaarheid en zelfvertrouwen. De modules zijn: zelfbeeld, seksueel grensoverschrijdend gedrag, mentaal en fysiek geweld en mentale gezondheid. Wij gooien het gesprek open en doorbreken taboes! Ik heb een relatie, ben gek op mijn hond en ben stiefmoeder van twee kindjes van 6 en 8. Al met al een druk bestaan, waarin ik altijd mijn steentje bij probeer te dragen.

 

Hoe zou jij jezelf omschrijven?

Ik ben energiek en enthousiast, als ik ergens warm voor loop beschik ik over een enorme drive om mij in te zetten voor positieve verandering. Ik ben ook sensitief en hoog gevoelig, dus het zoeken naar de juiste balans is key. Ik heb hier met de jaren veel stappen in gezet.

 

Welke gebeurtenis is bepalend geweest voor jouw karakter?

 In 2012 op mijn 24e heb ik 3 maanden in Belize gewoond bij een Mennonieten gemeenschap. Een heel bijzondere ervaring waar ik in aanraking ben gekomen met het geloof. Ik zocht was altijd erg avontuurlijk ingesteld, nieuwsgierig naar nieuwe ervaringen, maar dit ging wel vaak ten koste van mijzelf. Het geloof heeft mij innerlijke rust en zingeving gebracht, ik ben bewuster gaan leven met gezondere keuzes voor mijzelf. In 2015 kreeg ik een scooterongeluk. Ik had een leuke internationale baan en was vol bezig met mijn carrière. Lichamelijk en ook mentaal ben ik door een moeilijke tijd gegaan, wat resulteerde in depressie en burn-out. Ik heb 2.5 jaar niet kunnen werken, maar wel zelf weer een enorme groei meegemaakt. Het geloof, en mijn ongeluk hebben mij laten zien waar het (voor mij) echt om draait in het leven, en dat is leven met een dankbaar hart en omkijken naar een ander. Ik heb een carrier switch gemaakt en ben enorm trots op de impact die ik mag maken.

 

Waar kun jij heel blij van worden?

De natuur, wandelen, meren en bergen. Het is voor mij de ultieme plek om op te laden. Verder wordt ik dus erg blij van hard werken, wetende dat het werk dat je doet iemand een beetje verder brengt

.

Zijn er zaken waar jij spijt van hebt gehad en welke zijn dat?

Geen spijt, ik wist vroeger niet beter. Wel zou ik hebben gewild dat ik bepaalde dingen wat meer had meegekregen op jonge leeftijd, zodat ik niet in situaties was gekomen die mij geschaad hebben. Dit is een van de redenen dat ik Roarrr Movement ben begonnen, om meiden te kunnen meegeven wat ik zelf soms hebt gemist.

 

Is jouw herkomst belangrijk voor je en waarom?

Jazeker, ik ben vooral dankbaar voor de opvoeding en kansen die ik heb gehad om mij te kunnen ontwikkelen. Ik heb de kennis en kunde om mijn eigen dromen te realiseren en dat voelt geweldig.

 

Hoe belangrijk vind jij het om economisch zelfstandig te zijn? En waarom?

 Heel belangrijk. Ik zie in mijn werk dagelijks de moeilijkheid en gevolgen als je dit niet hebt. Het leven is voor heel veel mensen echt zwaar. Ik heb dit zelf ook ervaren in de jaren dat ik in de ziektewet zat en er alleen voor stond. Daarom heb ik hard werken en onafhankelijk zijn altijd boven alles gezet, zodat ik weet dat wat er ook gebeurt ik op mijn eigen benen kan staan.

 

Wat betekent vrijheid voor jou?

Ik ben lang single geweest, dat voelde altijd erg vrij. Nu ik een relatie heb en af en toe de kindjes merk wordt dat verschil erg zichtbaar. Vrij zijn voelt voor mij ook je mentaal goed voelen en veerkrachtig zijn. Soms zou ik wel wat vrijer in mijn geloof willen kunnen staan, in Nederland is geloven niet erg voordehandliggend. Ik krijg vaak kritische vragen waardoor ik dit wat onderdruk of kleiner maak.

 

Wat vind je van de gelijkwaardige positie van vrouwen op dit moment? En zijn er nog zaken die aandacht vergen?

Ik ben in shock over de cijfers van femicide. Slachtoffers van seksueel grensoverschrijdend gedrag en fysiek en mentaal geweld. Nog steeds zijn het merendeels vrouwen die slachtoffer worden en zich niet veilig voelen. Ik vind dit vreselijk en dit is de reden dat ik de Roarrr trainingen heb ontwikkeld om jonge meiden preventief en jongedames tools te geven zodat ze minder snel hier mee te maken krijgen.

 

Welke rol spelen mannen in het hele emancipatieproces volgens jou?

Er is veel ruimte voor educatie van de man. Mannen kunnen zeker leren hoe ze hier positief aan kunnen bijdragen. (Hoe laat je een vrouw veilig voelen, hoe luister je naar grenzen). Ik heb hier veel met mannen over gesproken soms lastige discussies, waarin ook helder wordt dat het (helaas) ook nog de taak van de vrouw blijft om te werken aan haar bewustwording, weerbaarheid en zelfvertrouwen.

 

Wat is jouw stip op de horizon? Heb je nog ambities en welke zijn dat?

Dat Roarrr Movement alle vrouwen bereikt van 12-35. Dat scholen ons aanbod gaan aanbieden als vast onderdeel van het lesprogramma. Ik hoor zoveel oproepen vanuit politiek, scholen en ouders hoe problematiek rondom mentale gezondheid, geweld en grensoverschrijdend gedrag aan te pakken. Wij bieden een praktische tool, wij bieden de “how” wij gaan open in gesprek met jonge meiden over straat intimidatie, social shaming etc. en geven de tools, maar de respons van scholen blijft uit en dat verbaasd mij en stelt teleur.

 

Wil je andere vrouwen nog iets meegeven? Advies? Tips?

 Je doet ertoe. Je hebt een doel in deze wereld. Je ben prachtig zoals je bent. Je hebt een verborgen potentieel die je waar kan maken. Houd van jezelf, leef met een dankbaar hart en help de mensen binnen jouw sfeer van invloed.

 

 Mogen anderen je volgen op jouw sociale media? @lisannespoor