Presentatie ‘Naar de Aarde’ in Cultuurcafé

Je wilt in harmonie met de natuur leven én jouw steentje bijdragen aan een groenere wereld.
Klinkt mooi. Maar hoe doe je dat? Over die vraag ging het tijdens de Boekenweek in Het Cultuurcafé van Boekhandel Van der Meer.

Schrijver Laura Vegter ging zelf het experiment aan. Ze gaf haar baan op om te onderzoeken hoe zij dichter bij de natuur kan leven. In haar boek ‘Naar de Aarde. Hoe word ik een groene pionier?’ neemt zij je mee op ontdekkingsreis. Ze interviewde negen Nederlandse ‘Earthkeepers’. Mensen die hun leven en werk hebben omgegooid om zich te wijden aan een vernieuwend groen project. Zo kwam ze in contact met een wormenhotelbouwer en een promotor van drinkbare rivieren.

Op 9 maart ging zij in gesprek over haar ontdekkingen met voormalig GroenLinks/PvdA wethouder van Noordwijk, Marie José Fles. De auteur begint te vertellen hoe de oude Boekhandel Van der Meer aan het Vuurtorenplein een van haar favoriete plekken was. Dankzij een leeslustige vader was zij er tijdens kind aan huis. Voor haar studie sociologie verhuisde ze naar de stad,  maar in die bebouwde omgeving voelde zij zich steeds meer aangetrokken tot de natuur. Drie jaar geleden sprong ze in het diepe. Ze stopte met haar baan en ging op zoek naar een schrijvend bestaan in de natuur.

Ook Fles maakte een zoektocht door nadat er in 2018 een abrupt einde kwam aan haar wethouderschap. Ze vertelt hoe het boek Naar de Aarde haar inspireert om opnieuw te onderzoeken: waar word ik nou echt blij van? Met name het verhaal van groene pionier Bob Radstake maakt indruk op haar. Samen met zijn gezin verlaat hij huis en haard om gevolg te geven aan zijn droom: een dorp bouwen met bomen.  

Twee vrouwen bespreken hun levenspad op Internationale Vrouwendag. Fles stelt de volgende vraag: maken vrouwenrechten het mogelijk om in het diepe te springen en je eigen weg te gaan? Vegter geeft aan zij tijdens haar zoektocht vooral bezig was om haar vrijheid als mens te benutten. Op Internationale Vrouwendag realiseert zij zich hoe bijzonder het is om deze stap te kunnen maken. Van loondienst naar freelancer en kunstenaar. Een stap die kwetsbaar en krachtig tegelijk voelt.

Meer informatie over het boek en activiteiten rond Naar de Aarde: www.naardeaarde.com