Pleegouder gezocht
Het zal een ieder niet onbekend in de oren klinken: er zijn jongeren die behoefte hebben aan een pleeggezin.
De cijfers liegen er niet om: in 2019 waren er ruim 23.000 kinderen die bij een pleeggezin woonden en het zal jullie ook niet verbazen dat het aantal groeit maar dat het aantal pleeggezinnen niet groeit.
Gevolg is dat een grote groep kinderen en jongeren op de wachtlijst staat en dat is schrijnend.
Ervaring delen:
Wat misschien minder bekend is, is dat ik al sinds een jaar of vier jongeren opvang, voor een kort verblijf.
Een flink aantal jongeren heb ik in die periode opgevangen en ik wil graag de ervaring met jullie delen want het is niet altijd zo zwart-wit als men vermoedt. Pleegouderschap kan je ook veel brengen!
Ik heb een druk leven. Naast eigenaar van dit platform ben ik fondsenwerver en raadslid binnen de gemeente Steenwijkerland.
Maar in mijn hart is altijd ruimte voor jongeren. Misschien komt het wel omdat ook mijn rugzak gevuld is met levenservaringen die niet allemaal even mooi en fraai waren. Dat schept ergens toch een band vermoed ik.
Dus ik deel mijn tijd en mijn huis graag met jongeren die om welke reden dan ook even niet thuis kunnen verblijven.
Soms best lastig
Soms is het lastig, dat geef ik eerlijk toe. Opstaan voor bepaalde pubers is al een dingetje bijvoorbeeld. Huiswerk maken, kamer opruimen of tot den eeuwigheid gamen op een stinkende kamer. Het gebeurt allemaal.
Mijn opvoeding was altijd een vrije opvoeding waarbij ik verantwoordelijkheden verlegde naar mijn kinderen. In plaats van huisregels op te leggen deed en doe ik alles in overleg.
De enige regels die hier heel duidelijk zijn is dat ze hun eigen was draaien, de keuken, badkamer en huiskamer spik en span dienen te blijven. Dat dan weer wel. Maar alles wordt besproken.
Zelfs de gevoelige onderwerpen zoals voorlichting over je-weet-wel, drugsgebruik, eenzaamheid; het gaat hier allemaal over de tafel.
Dat heeft bij de jongeren, die ik opvang, succes. Ze voelen zich gelijkwaardig en gerespecteerd.
En op het moment dat zij zich zo voelen is het respect wederzijds en kan het ook echt gezellig zijn.
Privacy:
Een vraag die ik regelmatig krijg is of ik mijn privacy niet mis. Eerlijk gezegd is dat iets waar ik niet bij stil sta. Ik vind het ontzettend belangrijk dat jongeren gelukkig zijn, dat ze een plek hebben waar zij zich veilig voelen en tot rust kunnen komen. Ze worden net zo behandeld als mijn eigen kinderen. Ze horen er gewoon bij.
Maar goed, in mijn blote niksnakie door het huis banjeren is er dus niet bij.
En toegegeven: het geluid van de elektrische gitaar komt mij soms de neusgaten uit, maar als ik halverwege de trap dan hoor dat de jongere ook nog meezingt, dan is mijn missie geslaagd en mag ik van mijzelf niet emmeren over het geluid uit die gitaar.
Het geeft mij een goed gevoel dat ik op deze manier iets kan betekenen voor jongeren die het minder goed hebben. Het geeft mij nog een beter gevoel als ik de jongeren weer hoor lachen.
Dat is onbetaalbaar.
Tekort aan pleeggezinnen
Toch begrijp ik dat voor veel ouders de stap naar pleegouderschap best een behoorlijk afweging vraagt.
Dan is het mooi dat op de website van Trias Jeugdhulp allerhande informatie is te vinden.
Ik vond overigens ook een site waar je een check kunt doen. Check of je geschikt bent als pleegouder.
Die test kun je hier doen: https://openjewereld.nu/
Wat is pleegzorg:
Pleegouders bieden kinderen een (tijdelijk) thuis, waar ze kunnen rekenen op aandacht en een eigen plek. Zij vangen kinderen op totdat ouders de zorg weer aankunnen. Het gaat om kinderen van alle leeftijden die veel hebben meegemaakt en daardoor te kort zijn gekomen.
De duur van de pleegzorg kan variëren en er zijn ook verschillende ‘soorten’ pleegzorg.
Trias kan je daarover alles vertellen.