Reacties onderzoek EénVandaag emancipatie

Afgelopen week deed EénVandaag (AvroTros) onderzoek naar emancipatie. Het bracht weer veel teweeg.
Meer dan 30% van de mannen vindt nog steeds dat vrouwen thuis dienen te blijven zodra er kinderen worden geboren.
En dat is opvallend in een maatschappij waarvan wij dachten dat emancipatie toch op een redelijk niveau zou zijn.

Deze mannen geven wel aan dat ze gelijkwaardigheid wel belangrijk vinden in een relatie maar zorgen voor baby’s ligt blijkbaar toch bij de taken van een vrouw.
Om je een beeld te geven of dit onderzoek wel representatief was: het onderzoekspanel van EénVandaag bestaat uit ruim 80.000 mensen waarvan er bij dit onderzoek meer dan 33.000 mensen hebben deelgenomen. 
Wij durven te stellen dat het hiermee een goed onderzoek was.

En dan: het onderzoek delen op sociale media

Uiteraard deelt dit platform de resultaten van het onderzoek ook op sociale media. Als eigenaar van het platform doe ik dat ook op persoonlijke titel. 
Emancipatie is een onderwerp die altijd bovenaan mijn prioriteitenlijst staat. Ik deel het omdat ik het belangrijk vindt dat mijn ‘vrienden’ zich ervan bewust zijn dat emancipatie niet vanzelfsprekend is.
Ook mijn ‘vrienden’ vinden dat gelijkwaardigheid vanzelfsprekend zou moeten zijn  maar onder die vrienden is gelijkwaardigheid ook selectief. Wanneer het hen het beste uitkomt.

Reacties komen vaak van mannen

Opvallend is dan wel, dat zodra ik op persoonlijke titel iets plaats over gelijkwaardigheid of emancipatie, een groot deel van het mannennetwerk meent te moeten reageren. Vrouwen reageren amper. Vrouwen reageren wél als mannen hebben gereageerd. En dat gebeurde ook nadat ik het artikel had gedeeld.
Toegegeven: ik had er als tekst boven geschreven: “Ik raad een software update in de ‘bovenkamer’ aan voor velen”. 
Bewust heb ik het woord ‘velen  gebruikt omdat er ook vrouwen zijn die nog niet bijster geëmancipeerd zijn.

Toch bracht het artikel weer van alles teweeg bij mijn mannelijke volgers.

Feministisch gezeik over emancipatie

Eén van mijn trouwe volgers die altijd reageert als ik ook maar iets over gelijkwaardigheid deel op mijn facebook, kon het ook dit keer weer niet laten te reageren.
“Word je nou niet moe van jezelf met dat feministisch gezeik?? Je wil graag gelijkwaardig behandeld worden,behandel ons dan ook waardig? Als jij een post plaats met dat”wij mannen ” een software update moeten hebben . . . Vind ik minderwaardig en beledigend.
Zeker omdat mijn vrouw er zelf voor koos de eerste 10 jaar thuis te zijn voor de meiden.”

Mijn eerste reactie was hem te vragen of hij niet moe werd van al die reacties die hij altijd geeft op mijn posts over emancipatie.
Maar toen ik tot bedaren kwam kon ik uit zijn reactie toch enkele conclusies trekken:

Deze man heeft een hekel aan vrouwen die posten over een gelijkwaardige positie van vrouwen en mannen én hij doet het woord voor zijn vrouw. Dat laatste vind ik dan wel de meest opvallende want waarom reageert zijn vrouw eigenlijk zelf niet? 
Waarom reageren mannen zo fel op dit soort artikelen? Het zou wat zijn als EénVandaag daar eens onderzoek naar zou doen.

Bijval van Roelin Benjamins

Soms neem ik niet meer de moeite uit te leggen waarom emancipatie zo ongelooflijk belangrijk is.
Roelin Benjamins deed dat op deze post wel en ik wil deze graag met jullie delen:

“Het feministische gezeik blijft nodig zolang er zinnen gebezigd worden als ‘je wilt graag gelijkwaardig behandeld worden’.
Dit omdat gelijkwaardigheid een vanzelfsprekendheid moet zijn en niet een wens omdat dat niet het geval is.
Het gezeik blijft nodig zolang er een loonverschil is van 14% bij gelijkwaardig werk.
Het gezeik blijft nodig als vrouwen steeds weer hun zelfbeschikkingsrecht moeten bevechten (Roe vs Wade).
Het gezeik blijf zolang nodig tot dat iedereen doorkrijgt dat 50% van de wereldbevolking wordt gemarginaliseerd en op hun plek wordt gezet als ze daar vraagtekens bij zet! Als vader van twee meiden en partner van je vrouw wil ik je een leestip geven, niets wereldschokkend wel verhelderend, Jens van Tricht 
Waarom feminisme goed is voor mannen”

Dank aan deze stoere vrouw die het naar mijn mening, piekfijn heeft toegelicht. Niet dat het iets zou helpen want ik garandeer iedereen op een briefje dat bij een volgende post, deze ‘vriend’ weer zal reageren.
Sterker nog: na zijn reactie kreeg ik whatsapp berichtjes en persoonlijke berichtjes op Facebook. 
“Jij duldt geen tegenspraak” en “Actie geeft reactie”

Conclusie

De conclusie is, en dat blijkt uit de reacties van bepaalde mannen, dat het nog lang niet gedaan is met emancipatie.
Emancipatie begint met bewustwording. Ook dat mag een conclusie zijn.

Er is werk aan de winkel.

 

terug naar nieuws

 

emancipatie onderzoek eenvandaag en reacties
emancipatie en gelijkwaardigheid 2
emancipatie en gelijkwaardigheid