Rosanne Eschweiler – Vrouw anno 2021

Wie ben je en wat doe je in het dagelijks leven

Ik ben 29 jaar, bi vrouw, woon samen met mijn vriend (49) en part time met zijn zoon (19). Wij wonen in Uitgeest, dorp tussen Alkmaar en Haarlem. Ik ben theaterdocent/theatermaker/trainingsacteur. Ik ben nu 3 jaar ZZP’er waarvan 1.5 jaar full-time.

 

Hoe zou jij jezelf omschrijven?

Ik hou van samen zijn met mijn vrienden/family, drama queen én onrealistisch optimistisch

 

 Welke gebeurtenis is bepalend geweest voor jouw karakter?

Ik ben opgegroeid in een groot gezin, ik heb 4 broers. Een broer had een licht verstandelijke beperking en twee anderen zijn autistisch. Toen ik 18 was heeft mijn oudere broer een hersentumor gekregen en hij is hier na 4 jaar aan overleden. In die tijd kwam mijn vader uit de kast als transgender, zij heeft in 2017 suicide gepleegd. Daarnaast heb ik in 2013/2014 een half jaar in Schotland gestudeerd, daar ben ik best wel onafhankelijk en zelfstandig van geworden. Ik kwam erachter dat als je iets wil, dat je er gewoon voor moet gaan.

 

Waar kun jij heel blij van worden?

Met vrienden zijn, theater spelen, naar bandjes kijken Zijn er zaken waar jij spijt van hebt gehad en welke zijn dat?: Niet echt spijt, want op dat moment is de keuze zie je hebt gemaakt de enige keuze die je kon maken.

 

Zijn er zaken waar jij spijt van hebt gehad en welke zijn dat?

Niet echt spijt, want op dat moment is de keuze zie je hebt gemaakt de enige keuze die je kon maken.

 

Is jouw herkomst belangrijk voor je en waarom?

Voor zover ik weet ben ik van Nederlandse afkomst, maar ik voel me meer Europees dan echt Hollands. Het gezin waar ik in ben opgegroeid heeft mij wel echt gevormd.

 

Hoe belangrijk vind jij het om economisch zelfstandig te zijn? En waarom?

Ik ben altijd opgevoed met het idee dat je als vrouw ‘gewoon’ financieel onafhankelijk moet zijn. Mijn moeder werkte en verdiende meer dan mijn vader. Toen ik ging werken als leerkracht heb ik heel veel gespaard om uiteindelijk een appartement te kunnen kopen. Ik kreeg toen ook net een relatie en ging eigenlijk al snel samenwonen. Toen ik ZZP’er werd werd ik daardoor financieel afhankelijk van mijn vriend, maar nu 1.5 jaar later heb ik genoeg opgebouwd om weer onafhankelijk te zijn.

 

Wat betekent vrijheid voor jou?

De ruimte te hebben (financieel, qua tijd, energie) om te doen waar je blij van wordt en waar je energie van krijgt.

 

Wat vind je van de gelijkwaardige positie van vrouwen op dit moment? En zijn er nog zaken die aandacht vergen?

De loonkloof is nog steeds belachelijk groot. Daarnaast vind ik het nog te vanzelfsprekend dat vrouwen minder werken of helemaal thuis blijven bij kinderen.

 

Welke rol spelen mannen in het hele emancipatieproces volgens jou?

Mannen moeten niet bang zijn om zelf “terrein te verliezen” als de emancipatie verbetert. Delen van kosten anti conceptie moet vanzelfsprekend worden. Mannen (mensen in het algemeen natuurlijk ook) moeten op de werkvloer normaal doen over vrouwen en geen stomme grappen maken enzo. Net als homo grappen kunnen die echt niet meer.

 

Wat is jouw stip op de horizon?  Heb je nog ambities en welke zijn dat?

?: Ik ben op ’t moment eigenlijk wel blij waar ik ben. Ik wil uitbouwen wat ik nu heb op het gebied van wonen, werken, relatie. Huis opknappen, trouwen.

 

Wil je andere vrouwen nog iets meegeven? Advies? Tips?

Probeer een menstruatiecup. Heeft mijn leven echt makkelijker en vrijer gemaakt die week per maand. Zwemmen, sporten, sauna. Niet meer de hele dag rekenen wanneer je naar ’t toilet moet/kan. En voor de vrouwen in een relatie: visualiseer hoe je leven is als je relatie uit zou gaan. Zou je kunnen werken, wonen etc. Heb je spaargeld? Wees je daar van bewust, zodat dat nooit een reden is om bij iemand te moeten blijven.

 

Mogen anderen je volgen op jouw sociale media?

@ schotinderoostheater