Salaris van de thuisblijfmoeder

Er is een algemene misvatting dat thuisblijvende ouders, meestal moeders, een gemakkelijk leven leiden en geen cent verdienen.
Maar alleen omdat iemand heeft besloten thuis te blijven, betekent dit niet per se dat ze niets doen en elke dag de hele dag een spa hebben.

Onderzoek salaris thuisblijfmoeder

Het is niet eenvoudig  om een huishouden te runnen, vooral als je bedenkt dat het onbetaalde arbeid is die vaak wordt onderschat.
Welnu, een recent rapport is er eindelijk in geslaagd om de geldwaarde te berekenen van het werk dat thuisblijvende ouders hebben gedaan, en het zal je misschien verbazen!

Volgens Salary.com (Amerika)   en Viking (België)  zou het loon dat een thuisblijfmoeder zou krijgen als haar inspanningen als andere banen werden behandeld, bijna € 150.000 per jaar bedragen.
Dit staat in het rapport:

“De studie van dit jaar hield rekening met traditionele rollen – zoals huishoudster, diëtist en leraar in de kinderopvang – en nieuwere rollen – zoals netwerkbeheerder, communicatie via sociale media en recreatietherapeut.”

Thuisblijfmoeders ondergewaardeerd

Hoewel de Covid-19-pandemie en de quarantaine de thuisblijfmoeders nog zwaarder hebben belast en de arbeidsmarkt hebben verwoest, wordt huishoudelijk werk nog steeds als vrouwenwerk beschouwd en wordt het vaak ondergewaardeerd.
Wat verwoestend is, is dat bijna 45 procent van de moeders met schoolgaande kinderen in de VS afgelopen april niet actief werkte, omdat ze met betaald of onbetaald verlof waren totdat ze hun baan verloren. In Nederland zal het niet veel anders zijn.

Twitterbericht Nowthis:

‘Dus in het ene jaar … hebben we drie decennia van vooruitgang van vrouwen op de arbeidsmarkt weggevaagd.’ – Vrouwen, met name moeders, zijn onevenredig zwaar getroffen door het verlies van banen tijdens de pandemie.

 

terug naar nieuwspagina