Straatnamen naar vrouwen vernoemen

Het was al in 2008 dat ik samen met vrouwen uit Steenwijkerland, via de stichting een oproep deed aan de gemeente om meer straatnamen te vernoemen naar vrouwen.
In Steenwijkerland zijn slechts de leden van de Koninklijke familie vernoemd en zijn de rest van alle vrouwen verzameld in de ‘Vrouwenstraat’.
In 2008 was de stichting Vrouwenwerkgroep Steenwijkerland dan ook de voorloper van al die moties die nu worden ingebracht, met name door GroenLinks.
De toenmalige straatnamencommissie vond het een leuke actie waar vervolgens niets mee gedaan werd.

 Al in 2018 een motie in om vrouwen te vernoemen

Toen ik dus in 2018 gekozen werd als raadslid voor GroenLinks, heb ik er geen moment over getwijfeld om van mijn wens een motie te maken.
De motie: ‘Meer vrouwen vernoemen in straatnamen’ werd unaniem aangenomen. Een bijzonder mooi resultaat.
In de lokale krant, de Steenwijker Courant, kwam een mooi stuk over de motie
Het succes wilde ik delen met alle andere GroenLinks afdelingen en daarom deelde ik de motie in de digitale omgeving van GroenLinks.

Nu kun je denken dat het een onzinnige motie was, maar niets is minder waar. Wij kennen veel vrouwelijke helden, veel vrouwen uit de geschiedenis die vandaag de dag bijna nergens meer vernoemd worden, behalve in boeken. Een straat lijkt \ nietszeggend, maar je loopt er door, zoekt het op bij Google en je woont er.
Onbewust blijven straatnamen je bij.
Vanwege het groot aantal vrouwen uit onze Nederlandse geschiedenis zou het niet meer dan normaal moeten zijn indien ook zij een straatnaam verdienen.

Na meer dan 10 jaar wachten was mijn wens dan toch eindelijk uitgekomen.

GroenLinks pakt massaal de motie op

Vanochtend zag ik wederom een gemeente voorbij komen waar de motie ook is ingediend. En aangenomen. En zo zachtjes aan verspreid mijn motie zich door heel Nederland. De kracht van een motie, ingediend door vrouwelijke politici, laat zich zien.
Vanochtend las ik het bericht dat  Den Bosch aandacht gaat geven aan het vernoemen van vrouwen in straatnamen. Een motie ingediend door Yeliz Dogan.
Een beetje jammer is wel dat ze tijdens het interview met de Stentor, niet 1,2,3 een vrouwennaam kon bedenken die in aanmerking zou komen voor een straatnaam.

Veur Elkaar

Vanwege moverende redenen heb ik mij in 2022 afgesplitst van GroenLinks en ik ben bang dat daarmee het geemancipeerde gedeelte van de partij een beetje in het slob dreigt te vallen. Samen met de ondersteunende fractie ben ik verder gegaan onder de lijst Veur Elkaar; een partij die zich inzet voor lokale onderwerpen.
Toch ben ik blij dat veel GroenLinks afdelingen mijn motie ter harte hebben genomen en deze hebben weten uit te dragen in hun eigen gemeente.
Want er moeten gewoon veel meer straatnamen worden vernoemd naar vrouwen!

Aletta Makken