Mannen en vrouwen krijgen vaak dezelfde dosis medicijnen voorgeschreven
En toch laat de praktijk zien dat medicijnen soms anders werken bij vrouwen dan bij mannen.
Gelukkig wordt dit steeds duidelijker bij de medische wetenschap en dus is er ook steeds meer onderzoek naar de verschillen.
En toch worden medicijnen meer op mannen getest dan op vrouwen…
Dat is toch wel vreemd. Medicijnen worden op slechts 25% van de vrouwen getest terwijl bekend is dat medicatie bij vrouwen anders kan werken.
Het lichaam van de vrouw werkt nu eenmaal anders. Stofwisseling, nieren en lever werken anders bij vrouwen dan bij mannen en bovendien hebben vrouwen vaak te maken met hormoonschommelingen.
Die hormoonschommelingen zijn voor fabrikanten dan ook vaak de reden om hun medicatie eerst te testen op mannen. Op die manier wordt het resultaat niet vertroebeld, is hun stelling.
Medicatie covid-19
Ook hier is uiteraard al onderzoek naar gedaan en gebleken is dat Covid-19 zich bij vrouwen anders kan manifesteren dan bij mannen.
Maar ook hier geldt weer dat er tijdens de studie naar een Covid-19 medicijn niet naar de biologische verschillen is gekeken.
Twee keer zoveel mannen deden mee met de onderzoeken naar een medicijn voor covid-19.
Lees de bijsluiter
Het advies van het CBG ( Centrum Beoordeling Geneesmiddelen) is dat je als vrouw de bijsluiter goed dient te lezen en bij eventuele bijwerkingen contact op moet nemen met je huisarts.
Maar zou het niet beter zijn om bij het begin van de onderzoeken naar medicatie al een gelijkwaardige groep vrouwen mee te nemen?