Inge Witjes – Vrouw anno 2021

Wie ben je en wat doe je in het dagelijks leven

Ik ben Inge Witjes, 42 jaar. Samen met mijn vriend en 2 kids wonen we in Doetinchem. We hebben een boerenfox, Puck. Samen met mijn business buddy en vriendin runnen wij Happy Healthy Food Friends. Wij begeleiden vrouwen naar een duurzame gezonde leefstijl. Tevens heb ik een autobiografie geschreven. Ik ben op gegroeid in een onveilige thuisbasis. Mishandeling, misbruik en het verlies van mijn moeder op jonge leeftijd. Door mijn verhaal te delen in mijn boek wil ik mijn stem laten horen wat huiselijk geweld met je als kind en als volwassene met je doet. Sluit nooit je ogen en oren voor geluiden die achter een deur gebeuren waar je kippenvel van krijgt.

 

Hoe zou jij jezelf omschrijven?

Ik zou mezelf als een positieve, lieve doorzetter omschrijven.

 

 Welke gebeurtenis is bepalend geweest voor jouw karakter?

Het overlijden van mijn moeder. Maar ook de angst en de onderdrukking die ik in mijn jeugd heb meegemaakt binnen ons gezin.

 

Waar kun jij heel blij van worden?

Van de schoonheid van de natuur. Een strandwandeling, een dagje met een vriendin op pad. Uiteraard een heerlijke dag doorbrengen met mijn gezin. Een goed boek lezen.

 

Zijn er zaken waar jij spijt van hebt gehad en welke zijn dat?

Ik geloof niet in spijt, wel in levenslessen. De dingen die ik mee heb gemaakt hebben me gebracht waar ik nu sta.

 

Is jouw herkomst belangrijk voor je en waarom?

Mijn herkomst zegt mij niet zoveel. Maar mijn vrienden en vriendinnen zijn voor mij wel heel waardevol.

 

Hoe belangrijk vind jij het om economisch zelfstandig te zijn? En waarom?

Zeer belangrijk. Ik vind het een prettig idee dat ik voor mezelf kan zorgen en niet afhankelijk hoef te zijn.

 

Wat betekent vrijheid voor jou?

Vrijheid betekent voor mij zijn wie je wilt zijn. Zonder angst je mening kunnen geven. Keuzes kunnen maken voor mezelf.

 

Wat vind je van de gelijkwaardige positie van vrouwen op dit moment? En zijn er nog zaken die aandacht vergen?

Ik denk dat er nog genoeg punten zijn die nog aandacht verdienen. In ons werk komen wij bv veelal tegen dat vrouwen toestemming moeten vragen aan hun man of ze meedoen aan ons programma. Dit is vaak een geld kwestie. Overleg vind ik wat anders dan toestemming.

 

Welke rol spelen mannen in het hele emancipatieproces volgens jou?

Ik denk dat mannen onmisbaar zijn in het emancipatie proces. Mannen kunnen wat mij betreft helpen de kloof te verkleinen tussen mannen en vrouwen. Begin op scholen met voorlichting.

 

Wat is jouw stip op de horizon?  Heb je nog ambities en welke zijn dat?

Dat we meer met elkaar in gesprek gaan over huiselijk geweld. Dat er veel meer vanuit het kind gehandeld en geluisterd wordt.

 

Wil je andere vrouwen nog iets meegeven? Advies? Tips?

Wees jezelf en durf jezelf te zijn en uit te dragen wie jij bent. Volg je gevoel en go for IT!

 

Mogen anderen je volgen op jouw sociale media?

@inge78witjes