Vrouw anno 2022 – Korina Baar

Wie ben je en wat doe je in het dagelijks leven:

Ik ben Korina Baar.  Getrouwd en moeder van Julian, mijn zoon van 11 jaar oud.   Ik ben Manager Indirect Sales bij Totalenergies.   Dat houdt in dat ik verantwoordelijk ben voor de sales zakelijke markt via het Partner Kanaal binnen Totalenergies Nederland.  Naast mijn werk, sport ik ook regelmatig.  Ik doe 2 a 3 x per week, indien de Covid restricties het toelaten aan bokstrainingen en daarnaast nog Personal Training en EMS Bodytec.  Ook loop ik een aantal keer per week hard.

Hoe zou jij jezelf omschrijven en hoe zien anderen jou?

Ik omschrijf mezelf als een energiek persoon die het maximale uit het leven wil halen.   Hard werken,  toewijding, leiderschap,  resultaatgericht, open minded en humor zijn competenties die op mij van toepassing zijn.
Ik vind het belangrijk het maximale uit mezelf en anderen te halen. Ook je horizon verbreden.  Het is je plicht daar iets mee te doen is mijn mening.

Welke gebeurtenis is bepalend geweest voor jouw karakter?

Net zoals bij iedereen,  is mijn opvoeding voor een groot deel bepalend geweest voor mijn karakter.   Naast mijn opvoeding, heeft mijn opleiding aan de militaire academy/school op jonge leeftijd ook een deel van mijn karakter bepaald.
Het heeft mij discipline, doorzettingsvermogen en dedication geleerd.

Waar kun jij heel blij van worden?

Mensen zien groeien en zich ontwikkelen.   Zodra je uit je comfortzone durft te stappen en je niet meer bezighoudt met wat anderen van je vinden,  zul je zien dat je veel sneller bereikt waar je uiteindelijk wilt zijn.  Zowel op zakelijk als persoonlijk vlak.

Zijn er zaken waar jij spijt van hebt gehad en wil je deze delen met ons?

Niet echt spijt, aangezien alles wat ik tot nu toe heb gedaan,  mij gebracht heeft waar ik nu ben en ik ben een zeer tevreden mens.   Maar wel had ik erg graag eerder zover willen zijn dat ik me minder had bezig gehouden met wat anderen van mij vinden.   Inmiddels heb ik dat punt wel bereikt en ervaar dat dit me veel heeft gebracht. 

Is jouw herkomst belangrijk voor je en waarom?

Nee, in de zin van waar ik vandaan kom niet.  Maar wel welke normen en waarden ik heb meegekregen vanuit huis.  Daar ben ik zeer dankbaar voor. 

Wat is jouw stip op de horizon? Heb je nog ambities en welke zijn dat?

Jazeker heb ik ambities.  Op zakelijk vlak zou ik graag een stap willen maken zodat ik (nog) meer invloed heb op de besluitvorming.  In mijn huidige rol als Manager Indirect Sales heb ik dat al deels, maar het kan uiteraard meer.    Ik heb veel ervaring in mijn vakgebied en zit boordevol ideeen, naast mijn tomeloze energie.
Ook zou ik graag nog eens internationaal willen gaan.   Bijvoorbeeld voor een aantal jaren in Singapore werken.  Totalenergies zit wereldwijd.

Op persoonlijk vlak heb ook zeker ambities en dat is op het vlak van sport.   Naast, wat uiteraard voor mij het allerbelangrijkste is,  mijn zoon zich zien ontwikkelen.    Ik ben ongelooflijk trots hoe hij zich tot nu toe heeft ontwikkeld als een jongen met een erg groot hart en begaan met iedereen.

Hoe belangrijk vind jij het om economisch zelfstandig te zijn? En waarom?

Ik heb dat altijd al belangrijk gevonden.  Waarom zou ik afhankelijk willen zijn van anderen?   Dat maakt me erg kwetsbaar.  Economisch zelfstandig betekent dat ik qua financieen niemand anders nodig heb.   En dat zorgt ervoor dat ik ook zelfstandig beslissingen kan nemen en niet afhankelijk ben. 
Ook als ik bijvoorbeeld alleen kom te staan.   In een land als Letland bijvoorbeeld is een hoog percentage scheidingen.  Je ziet dat in feite terug in het percentage vrouwen in senior management posities.  Dat is verreweg het hoogst binnen Europa.  46.3% versus in Nederland 27%.  Reden: vrouwen zijn meer op zichzelf aangewezen.  Maar waarom zou je wachten tot een scheiding?  Ontwikkel jezelf!  Niet alleen zorgt het ervoor dat je het zelf financieel op de rit hebt, je wordt er ook gelukkiger door, aangezien ook je stem er toe doet.

Wat vind je van de gelijkwaardige positie van vrouwen op dit moment? En zijn er nog zaken die aandacht vergen? Hoe staat het eigenlijk met onze emancipatie?

Ik denk, ondanks dat Nederland een ontwikkeld land is,  we nog lang niet op het gewenste niveau zitten.   Als je binnen Europa kijkt naar het percentage vrouwen in managementposities (dus waar ze invloed kunnen uitoefenen) staan we met 27% op de 28e plek binnen Europa.  Letland, Polen, Rusland,  Slovenie;  allemaal rond de 40-47%. 
En in de top 5000 bedrijven in Nederland is het percentage vrouwen in managementposities zelfs maar 15%.

Terwijl onderzoeken overduidelijk laten zien dat een goede mix van mannen en vrouwen een bedrijf winstgevender maakt.   Dit is verklaarbaar door o.a. andere invalshoeken, perspectieven en waardes.   Mc Kinsey ontdekte dat organisaties die een cultureel en etnisch divers personeelsbestand hebben, 35% meer kans hebben op een beter financieel rendement dan hun concurrenten.
Vrouwen zijn voor 70% verantwoordelijk voor de consumptieve bestedingen.  Vrouwen in het bestuur zijn dus ook noodzakelijk om aansluiting te hebben op de markt.

Vrouwen in Nederland zijn echter geneigd om eerder dan mannen part-time te werken.  Wat overigens met een dag minder geen belemmering zou hoeven zijn.  Maar dat is niet altijd het geval. 75% van de Nederlandse vrouwen werkt part-time en 25% van de mannen.  Wat je terugleest, is dat vrouwen aangeven dat hun man meer verdient en het daarom zonde is dat hij bijvoorbeeld een dag minder gaat werken.  Maar daar zit het hem nu juist in;  zo zul je mogelijk nooit de stap gaan maken die je graag wilt maken.  Mijn tip is: laat je daar niet door weerhouden.    Zelf werk ik fulltime.  Maar er zijn voldoende bedrijven waar een 36 of 37 urige werkweek gebruikelijk is.  En of 1 dag minder ook nog voldoende kans op managementfuncties biedt.

Welke rol spelen mannen in het hele emancipatieproces volgens jou?

Een zeer belangrijke rol.  Ik denk dat we mannen er zich van bewust moeten maken dat vrouwen anders in elkaar zitten.  Vrouwen kunnen minder goed voor zichzelf opkomen.  Een man zal eerder voor een baan gaan waarvan hij vooraf niet zeker weet of hij deze aan kan.  Maar denkt “ ik ga het gewoon proberen”..  Een vrouw zal eerder voor zekerheid kiezen.  Kortom: een man zal zich beter “ verkopen” in het sollicitatiegesprek.  Als het management van organisaties zich daarvan bewust is, zullen ze daar ook eerder rekening mee houden. 

In maart 2022 zijn de gemeenteverkiezingen. Ga jij stemmen? Heb je al een keuze gemaakt? En vind jij behalve landelijke verkiezingen, de gemeenteraadverkiezingen ook belangrijk en waarom vind je dat?

Ja, ik ga stemmen en ik vind het belangrijk te stemmen.  Een verloren stem vind ik zonde.  Dat is het mooie van het leven in een democratie.  Je stem doet er toe.  Dus verspeel die kans niet.
Waar ik op ga stemmen, weet ik nog niet 100% zeker, maar heb uiteraard al wel een idee.  Voor mij zijn de zorg en het onderwijs belangrijke onderwerpen. 

Wil je andere vrouwen nog iets meegeven? Advies? Tips?

Jazeker;  Je kunt zoveel meer dan je denkt.   Pak die kans, ga ervoor!  Wees eigenlijk als Pipi Langkous:  “ ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan”.   Het is nl zo.  Met gezond verstand en doorzettingsvermogen, hard werken en dedication, kom je heel ver.  Het maakt je gelukkiger, onafhankelijker en je zult zien dat wat je uitstraalt,   ook terugkomt. 

Mogen anderen je volgen op jouw sociale media? En waar of onder welke naam kunnen zij je volgen?

Jazeker;  ik ben onder Korina Baar op Facebook en instagram te volgen.  Leuk!

 

terug naar nieuws