Ellen-Marie Koek

 

Wie ben je en wat doe je in het dagelijks leven:
Ik ben een vrouw in de tweede helft van m’n leven. Ik ben 35 jaar werkzaam geweest in de wereld van  internationaal corporate finance in diverse management functies. Na afronding van mijn carrière wilde ik mijn ervaring en kennis gaan delen met jonge vrouwen die nog aan het begin staan van hun loopbaan. Daarvoor wil ik praktijk ervaring combineren met wetenschappelijk onderzoek. Ik ben nu een eindonderzoek aan het afronden voor mijn Masters bedrijfskunde aan de Radboud universiteit. Dat gaat over gender stereotypering van leiderschap en leidt tot aanbevelingen voor het herkennen van unconscious bias over vrouwelijke en mannelijke leiders.

Hoe omschrijven anderen jou:
Men omschrijft mij als zowel vriendelijk als eerlijk en doortastend, empatisch en doelgericht en zeer leergierig.

Is jouw herkomst belangrijk voor je en waarom:
Ik hecht aan mijn roots die me iets vertellen over waar ik vandaan kom en hoe ik ben geworden wie ik ben. Hoe belangrijk vind jij het om economisch zelfstandig te zijn? En waarom: Het is zo belangrijk om als vrouw financieel je eigen boontjes te kunnen doppen. Dat maakt je zelfstandig, onafhankelijk en autonoom.

Wat is volgens jou de zin van het leven:
Allereerst er zijn voor de medemens en daarin geluk vinden.

Wat vind je van de gelijkwaardige positie van vrouwen op dit moment? En zijn er nog zaken die aandacht vergen? Hoe staat het eigenlijk met onze emancipatie em gelijkheid?:
Prachtig die emancipatie met gelijke kansen voor iedereen. Maar ondanks overheidsmaatregelen zoals gelijkheidswetgeving , mogelijkheden voor iedereen om onderwijs te volgen en quota om meer vrouwen in verschillende posities in organisaties te krijgen en diversiteitsmaatregelen in organisaties, staan culturele belemmeringen zoals vooroordelen het goede doel van gelijke kansen nog in de weg. Hoe die belemmeringen eruit zien en hoe dat vrouwen negatief beïnvloed vormt de kern van mijn onderzoek.

Welke rol spelen mannen in het hele emancipatieproces volgens jou:
Emancipatie is iets van ons samen. Dus niet alleen voor vrouwen. Samen moeten we daaraan werken. Vrouwen kunnen dat niet alleen omdat zij ook niet alleen het probleem vormen en daarom zijn zowel mannen als vrouwen nodig voor het opheffen van ondermeer culturele belemmeringen voor doorgroeimogelijkheden in organisaties.

Wat is jouw blik op de wereld van vandaag:
Ik vind de wereld complex, dubbelzinnig, snel veranderend en heel onzeker. Boeiend en griezelig tegelijk.

Wat is jouw stip op de horizon? Heb je nog ambities en welke zijn dat:
Als ik kan bijdragen aan echt gelijke kansen voor mannen en  vrouwen door de resultaten van mijn onderzoek te delen word ik heel gelukkig Wil je andere vrouwen nog iets meegeven? Advies? Tips:
Zit niet bij de pakken neer, emancipatie betekent niet dat jij moet veranderen maar dat je focust op je kwaliteiten en die maximaal inzet.

Mogen anderen je volgen op jouw sociale media? En waar of onder welke naam kunnen zij je volgen: 
LinkedIn ellenmariekoek