Interview met  Hessa Al-Mosallam – een vrouw uit Quatar

Qatar wil in 2022 ook de Olympische Spelen organiseren. Qatar ligt  onder vuur als het gaat om mensenrechten en vrouwenrechten.. Mijn vragen aan Hessa gaan vooral over de rechten van een vrouw in Qatar.

Wie is Hessa?

Ik ben een toegewijde moeder van 6, een liefhebbende vrouw en een toegewijde leraar die 20 jaar van mijn leven heeft gegeven om leerlingen een betere educatieve toekomst te bieden.

Kun je kort vertellen over het leven in Qatar als vrouw?

In Qatar hebben vrouwen  progressievere rechten. We stemmen, doen mee aan gemeenteraadsverkiezingen en nemen vrijelijk deel aan alle delen van het openbare en sociale leven, terwijl we genieten van veel gelijkheid in professionele en educatieve omgevingen. Er zijn krachtige vrouwen die een enorme impact hebben gehad op het leven van veel vrouwen in Qatar en het systeem volledig hebben veranderd. Een daarvan is  Sheikha  Moza, een spraakmakende figuur in de politiek en samenleving van onze natie, actief betrokken bij de regering van Qatar. De drijvende kracht achter  Education City  en Al Jazeera Children’s Channel en is genoemd als een van de 100 machtigste vrouwen van Forbes op nummer 74. Mijn nicht, Sheikha  Alya bint Ahmed Al Thani  is een  Qatarese diplomaat  die momenteel fungeert als de permanente vertegenwoordiger van Qatar bij de Verenigde Naties.

Deze invloedrijke vrouwen hebben een grote impact gehad op het leven van veel vrouwen in Qatar  en hebben de tijden en levensstijl van vrouwen in Qatar veranderd waardoor we vrijer kunnen zijn in de tijd van de nieuwe moderne wereld.

 Kun je vertellen hoe je persoonlijke ontwikkeling is verlopen? Welke kansen heb je gekregen en welke niet?

Als student aan de Universiteit van Qatar had ik een visie. Ik heb er altijd van gedroomd om leraar te worden, maar mijn opties waren beperkt. Mijn ouders werkten  hard voor mij om de beste versie van mezelf te worden maar de maatschappij beperkte mijn opties totdat het systeem werd veranderd. Ik had het geluk om jaren later af te studeren en mijn eigen kinderdagverblijf op te richten.

Wat voor bedrijf heb je en wat wil je ermee bereiken?

Ik heb een kinderdagverblijf voor Early Years Foundation Stage (EYFS). Ik wil dat de school bloeit en uitbreidt. Veel mensen beschouwen het echter als een bedrijf. Ik beschouw het niet als een bedrijf. Ik hou ervan om met kinderen te werken en hun vermogen om mentaal en sociaal te groeien te verbeteren door hen de beste kans te bieden.

Betekent u ook iets voor andere vrouwen in uw land en hoe gebeurt dat?

Ik wil graag geloven dat ik impact heb gemaakt op andere vrouwen in Qatar door kansen te bieden zoals werk en door kinderen een kans te geven om te leren. Kleine  Montessori is trots op het bieden van een gelukkige, veilige en inclusieve omgeving waarin kinderen worden aangemoedigd om hun potentieel te verkennen en zich te ontwikkelen in een ontspannen tempo dat zowel lonend als leuk is. De waarde en wenselijkheid van kleuteronderwijs wordt algemeen erkend, niet alleen op educatieve gronden, maar ook voor het ontwikkelen van sociale vaardigheden en zelfvertrouwen. Na de oprichting van de kleuterschool volgden daarna veel kinderdagverblijven.

Zijn er organisaties in Qatar die zich inzetten voor de ontwikkeling van vrouwen?

Ja, we hebben organisaties om vrouwen en kinderen te ondersteunen, zoals de  Qatari Foundation for Child and Woman Protection, Social Development Center,  Cultural Center for Childhood, Family Consultations Center. Deze organisaties werden opgezet voor vrouwen en kinderen om te groeien als individu en om deel uit te maken van een veel grotere samenleving.

Hoe zit het met emancipatie in Qatar en wat betekent het voor jou? (vrij van wettelijke beperkingen)

De emancipatie in Qatar heeft veel vrouwen meer kansen geboden. We staan meer open voor verandering en omarmen alle kansen die ons worden geboden om een progressief leven te hebben.

Krijgen vrouwen in Qatar ook steun om bijvoorbeeld leiderschaps- of politieke posities te bekleden?

Minister van Health, onderwijs, zijn allemaal vrouwen en bekleden  leidinggevende functies.

Vindt u het gerechtvaardigd dat er zoveel ophef is geweest over Qatar als het gaat om mensenrechten? Waarom wel en waarom niet?

Dat is niet terecht. Ons ministerie is zeer streng als het gaat om het invoeren van een reeks maatregelen om situaties te beheersen, zoals: het verlenen van toegang tot gratis zorg, het verlenen van financiële steun aan bedrijven, het beschermen van migrerende werknemers tegen misbruik en uitbuiting van arbeid. Dit zijn slechts enkele systemen die zijn opgezet voor iedereen om een betere toekomst te bieden.

Kunt u het wereldbeeld van Qatar een positievere wending geven in uw woorden?

Qatar is een snel groeiend land. Vrouwen hebben nu meer rechten. De media portretteren Qatar in een ander licht. Qatar  is modern en goed ingeburgerd. Het is extreem veilig en heeft een goed opgeleide bevolking. Er worden  regels en systemen opgezet om ons leven dagelijks te verbeteren. Ik heb het geluk dat ik een Qatar ben om in zo’n gevestigd en snelgroeiend land te wonen dat voortdurend evolueert.

Wat is uw boodschap voor alle vrouwen in de wereld?

Je hebt het vermogen om een krachtige en succesvolle vrouw te worden als je je zinnen erop zet.  Wees moedig, wees sterk en wees jezelf.