Vrouwenvoetbal

Wie denkt dat vrouwenvoetbal mega populair is, heeft geen idee hoe populair dit spel was in de jaren ’20.
Het was al in 1863 toen er regels werden opgesteld voor dit voetbalspel en in 1892 werd de eerste geregistreerde voetbalwedstrijd gespeeld in Glasgow.

Het meest bekend was de British Ladies Football Club, opgericht door Nettie Honeyball. In die tijd is er heel even sprake geweest om het vrouwenvoetbal te verbieden vanwege het grove taalgebruik.

Eerste Wereldoorlog

Het vrouwenvoetbal was ook om en rond de Eerste Wereldoorlog populair. Er werden teams opgesteld vanuit medewerkerster van fabrieken en tijdens de wedstrijden waren er ruim 6000 bezoekers en fans. Een aantal jaar later groeide het aantal bezoekers tijdens deze wedstrijden uit tot meer dan 70.000 toeschouwers. Een ongekend succes….zou je denken…

Vrouwenvoetbal was onsmakelijk

Men vond het vrouwenvoetbal onsmakelijk.  Ondanks de populariteit werd het dan ook in 1921 in Engeland en later in Schotland verboden.
Ongelooflijk maar waar. Het zou zelfs tot 1971 duren voordat dit verbod weer werd opgeheven.
Waarom voetbal voor vrouwen onsmakelijk zou zijn en voor mannen niet zal altijd de grote vraag blijven.

In 1971 besloot de UEAFA dat vrouwen en vrouwenvoetbal onder de controle van de nationale voetbalbonden zou  moeten staan. En zo geschiedde.

Terugkeer van het voetbal voor vrouwen

In diezelfde jaren ’70 voetbalden vrouwen alleen op parttime basis. Vaak hadden ze er een gewone baan bij maar in Amerika ontstond het eerste professionele voetbalteam wat zich fulltime inzette voor deze sport. Maar net als in andere takken van sport kregen de vrouwen aanzienlijk minder betaald.
Sterker nog: de Algarve Cup, de meest populaire bekerwedstrijd  in de wereld, werd amper uitgezonden op televisie.

Nederlandse voetballers

In 1955 ontstond het eerste Nederlandse vrouwenteam en de eerste interland werd gespeeld in 1956.
Pas in 2007 werd er door de KNVB een Eredivisie dames opgericht.

Gelijke sport, gelijke beloning

Het klinkt zo vanzelfsprekend. Vrouwenvoetbal zou net zo goed moeten worden beloond als mannen in de voetbal.
Toch is dat niet zo. Daar waar de mannen jarenlang werden opgehaald door busjes, hun kleding vergoed kregen en een ruime vergoeding kregen voor hun inzet, moesten de vrouwen het allemaal zelf regelen. 
En ook al krijgen de vrouwen nu vanuit de KNVB dezelfde vergoeding voor bijvoorbeel trainingskampen, de wedstrijdpremies die voetbalbond UEFA uitkeert tijdens het vrouwen-EK staan niet in verhouding tot de prijzengelden bij de mannen.
Er valt dus nog veel eer te behalen voor de voetbalvrouwen!

terug naar nieuws

vrouwenvoetbal nederland internationale vrouwendag
vrouwen voetbal training
vrouwenvoetbal stadion internationale vrouwendag