Wat ben je waard – loonkloof
Het is amper voor te stellen maar de loonkloof tussen mannen en vrouwen is er nog steeds. Het is een veelkoppig monster en vaak onzichtbaar.
Hoe is het mogelijk dat vrouwen in dezelfde functie nog steeds minder verdienen dan hun mannelijke collega’s?
Wij hebben een aantal voorbeelden voor je in kaart gebracht. Vrouwen die wij spraken.
Manon werk in de horeca en is blijkbaar minder waard dan haar collega
Manon werkt in de horeca en kon een baan krijgen bij een hotel-restaurant in Den Haag. Omdat de arbeidsvoorwaarden en de werktijden bij het hotel beter waren dan haar huidige werkgever besloot ze de stap te wagen.
Nu is Manon niet bang om te onderhandelen en afgesproken werd dat ze zou starten met het minimumloon en na een half jaar, bij wederzijdse tevredenheid in aanmerking kwam voor loonsverhoging. De deal was rond.
Totdat Manon haar mannelijke collega sprak, die zo’n beetje op het zelfde moment bij het hotel kwam werken.
Het was dat zij beiden openlijk spraken over hun inkomen, dat Manon erachter kwam dat haar collega ruim € 5,00 per uur meer verdiende.
Voor haar gevoel lag het niet aan de onderhandelingen.
Tja, wat is Manon waard? is zij minder waard omdat ze vrouw is? Of omdat ze niet meer heeft gehaald uit de onderhandelingen? Joost mag het weten.
De loonkloof was ook hier een feit.
Ellen was minder waard….
Ellen werkte al jaren voor een organisatie die zich inzette voor jongeren met een beperking. Ze deed voornamelijk administratief werk. Nu was Ellen ietwat chaotisch, maar op een uurtje meer of minder werken keek ze niet en haar werk was altijd af aan het eind van de dag.
Iedereen tevreden………..zou je denken.
Toen er een nieuwe bureaucoördinator kwam (jawel een man) én er weer functioneringsgesprekken moesten plaatsvinden werd Ellen haarfijn uitgelegd dat ze haar wek moest structureren anders zouden ze haar salaris verlagen. En in één zin was Ellen dus minder waard. Zo voelde dat.
Ellen verzette zich hier tegen. Het salaris bleef hetzelfde. De sfeer binnen de organisatie niet.
Ongekend talent maar de loonkloof bleef
Lisette werkte als junior jobcomsulente voor een reïntegratiebureau in Emmen. Het was een bedrijf met meer dan 50 werknemers. Tijdens de koffie bleek dat haar mannelijke collegea, in dezelfde functie, aanzienlijk meer verdiende per maand én reiskostenvergoeding kreeg.
Onterecht, die loonkloof. Blijkbaar vond het bedrijf dat Lisette minder waard was dan haar collega.
Lisette ging naar de werkgever en vroeg om loonsverhoging. De reactie van de werkgever was niet misselijk: “Hoe durf je loonsverhoging te vragen! Je bent gewoon een typtrut”. En daarmee was ze in feite helemaal niets meer waard.
Wat ben je waard?
Zolang wij niet openlijk spreken over ons inkomen zal de loonkloof altijd blijven bestaan. Feit is ook dat vrouwen in het algemeen angst hebben om loonsverhoging te vragen. Of een gelijke beloning.
Maar maakt dat vrouwen minder waard in dezelfde functie? Moet je als vrouw dan maar ‘gewoon’ tevreden zijn met je inkomen?
Nee! Je bent net zoveel waard als je mannelijke collega.
Vergeet niet dat als je minder verdient, je pensioenopbouw ook minder is. Uit onderzoek is gebleken dat vrouwen gemiddeld € 300.000 minder verdienen in hun hele leven. Het is de moeite waard om dan toch maar die stoute schoenen aan te trekken en loonsverhoging te vragen.
Andere bizarre redenen om geen loonsverhoging te geven
Je gelooft het amper maar sommige werkgevers zijn een kei in het denigireren van hun vrouwelijke collega’s als het gaat om salaris:
“Ja maar jij gaat nog zwanger worden en daar zitten we niet op te wachten”
“Ga jij nou maar gewoon lekker mooi zitten te zijn, dan komt het allemaal wel goed……over een paar jaar”
“Lach maar wat vaker en dan praten we wel verder”
“Hou eens op te zeuren. Ben je soms niet tevreden? Ga je toch lekker ergens anders werken”


