Weg gezet worden als slachtoffer, een overbodig vrouwenquota en de mythe van de loonkloof

 

De media gaf hier en daar aandacht aan de Internationale Vrouwendag.

De NOS kopte vandaag dat er meer vrouwen overlijden door geweld dan gevallen van corona.
En dat is een waarheid als een koe. Vouwen zijn vaker slachtoffer van huiselijk geweld dan mannen.

Eén op de vijf vrouwen is wel eens mishandeld door haar partner
75% van de vrouwen is in haar leven wel eens seksueel geïntimideerd
Eén op de tien vrouwen is verkracht

Naast het geweld krijgen vrouwen ook te maken met de ‘labeltjes’. Vrouwen krijgen een andere label toebediend dan mannen.
Wanneer een man assertief is, is een vrouw een bitch.

Nu.nl kopt met een video waarop er topless acties te zien zijn maar laat ook zien hoe beroemdheden deze dag vieren.
Jort Kelder vindt dat vrouwen worden voorgetrokken en de Dagelijkse Standaard die schrijft: “Vandaag is zo’n dag dat je volgens GL/D66/BIJ1-achtige types enorm moet treuren dat vrouwen niet meer privileges genieten. De raarste complotten zoals de loonkloof – die al duizenden keren als mythe is ontmanteld – en ‘het patriarchaat’ passeren de revue”

Met name die laatste laat toch wel zien dat Internationale Vrouwendag meer dan ooit nodig is. Het stuk is geschreven door een man, Bart Reijmerink, die zich blijkbaar niet al te goed heeft verdiept in de materie.
Als toetje op de taart doet de hoofdredacteur van de Quote dan nog een uitspraak die neerkomt op dat vrouwen in slachtofferrollen gaan zitten.
Het blijft bijzonder dat juist mannen zich over onderwerpen zoals gelijkwaardigheid, balance for better en vrouwequota uitspreken.

Maar er zullen ook zaken moeten worden veranderd.
Er vindt een versnippering plaatst van actieve vrouwen en organisaties zodat het gezamenlijke doel dreigt onder te sneeuwen in een wirwar van strijdpunten.
De strijdpunten zijn stuk voor stuk goed, het is nu van belang dat vrouwen zich gaan verbinden en gezamenlijk met eisen komen bijvoorbeeld richting politiek.
En niet alleen vrouwen.
Er zijn veel mannen die ook strijden voor een betere emancipatie; die horen wij nog te weinig.

 

Toch was de hastag #vrouwendag en #iwd weer trending topic. Vrouwen stuurden massaal foto’s en filmpjes de sociale media op.
Strijdvaardig, boos, blij maar allen voor het zelfde doel: het belang van Internationale Vrouwendag wereldwijd.

Kortom: wij twijfelen niet over het bestaansrecht van Internationale Vrouwendag. Het aantal hits op deze website bedroeg: 1.119.025 en het aantal unieke bezoekers is van 01-08 maart opgelopen tot meer dan 45.000 .