Mannen klagen weleens over datingapps in de zin van dat ze helemaal niet zo geschikt zijn om een partner te vinden.
Vrouwen reageren nauwelijks op hun berichten, het lukt ze niet om voldoende matches te ‘scoren’ en gesprekken leiden bijna nooit tot een date. Maar dan bekijken ze het alleen vanuit hun eigen perspectief.

Voor vrouwen, aan de andere kant, zijn de problemen serieuzer. Zij staan voor extra uitdagingen die het gebruik van datingapps in een nachtmerrie kunnen veranderen. Vrouw zijn op een datingapp is moeilijk, soms eng en vaak vermoeiend. En dat is de reden waarom één vrouwvriendelijke datingapp zo hard kon groeien dat het eerder dit jaar op de beurs werd gewaardeerd voor 13 miljard dollar. We vertellen je meer over 5 vrouwvriendelijke apps voor daten en vriendschap.

1.     Bumble

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: de vrouwvriendelijke datingapp waar we het net over hadden is Bumble. Bedacht door een ex-Tinder medewerker die het bedrijf verliet wegens vrouwonvriendelijk gedrag en intimidatie, heeft Bumble in nog geen 7 jaar tijd de wereldwijde markt veroverd. Hoewel Tinder nog altijd de nummer één is, snoept Bumble steeds meer marktaandeel af met de female-first-aanpak.

Wat Bumble anders maakt? Dat alleen vrouwen het eerste bericht kunnen versturen. Net zoals bij andere swipe-apps veeg je naar links of recht op profielen, maar als er een match is… dan mag alleen de vrouw het contact initiëren. “Vrouwen mogen eerst praten om vanaf het begin een gelijkwaardige toon neer te zetten”, zo zegt Bumble zelf.

2.     Bilove

Bekend van de billboards en reclames in bushokjes; Bilove is een plek waar vrouwen hun seksualiteit kunnen ontdekken. Ze spreken zelf van vrouw-vrouw dating om het zo breed mogelijk te houden, maar Bilove is vooral een datingapp waar vrouwen kunnen daten met andere vrouwen. De app met bruisende chat richt zich op biseksuele, bi curious en lesbische vrouwen.

3.     Her

Voor vrouwen die vrouwen zoeken, gemaakt door vrouwen: het is een zin die datingapp Her op lijf geschreven is. In tegenstelling tot de Grindr’s van deze wereld richt Her zich volledig op de vrouw, de queer vrouw welteverstaan. Her is een datingapp voor vrouwen die op zoek zijn naar een date, relatie of vriendschap met een andere vrouw. Hoewel het aantal Nederlandse gebruikers nog niet toereikend is om honderden kandidaten per dag te bekijken, maakt deze datingapp grote sprongen in zowel de bekendheid als gebruikersaantallen.

4.     Lexa

Waarom Lexa is dit rijtje met vrouwenapps thuishoort? Omdat het een platform is waar controle, verificatie en vrouwveiligheid hoog in het vaandel staan. Waar de meeste datingapps nauwelijks hun leden controleren, doet Lexa dat wel – met een handmatige profielcheck. Sommige vormen van controle kun je nu eenmaal het beste overlaten aan de mens, niet aan machines en algoritmes. Een combinatie van beide is nog beter, zoals Lexa dat doet – waarbij maar liefst de helft van de werknemers nieuwe profielen keurt. Voor heterovrouwen die willen daten is Lexa een veilige plek om dat te doen.

5.     Hey! Vina

Daten heeft de stempel dat het altijd om liefde gaat, maar daten voor vriendschap bestaat ook. Er bestaan zelfs apps die dit exclusief faciliteren voor vrouwen. “Hey! Vina is de Tinder voor vrouwelijke vriendinnen”, zoals de app zichzelf omschrijft. Swipen op de app doe je dus niet voor liefde, maar voor vriendschap en gevoel van gemeenschap. De vrouw die de app bedacht is daar duidelijk over: “Als vrouwen de tools hebben om met elkaar in contact te komen, elkaar te ondersteunen en te versterken, kunnen ze de wereld echt ten goede veranderen… samen.”