Afgefakkeld op het digitale net

Publiekelijk worden vernederd, uitgescholden voor hoer en niemand die het voor je opneemt.
Hoe is de situatie als het gaat om digitale veiligheid van meisjes en vrouwen op het internet?

Niemand die het voor je opneemt

Sterker nog: lezers en gebruikers van het internet smullen van grensoverschrijdend gedrag en velen doen er zelf aan mee. En het gaat ver. Het gaat van een ordinaire scheldpartij tot doodsbedreigingen. Wij vinden dat zorgelijk. Een minderheid neemt het op voor het slachtoffer.
Dit terwijl omstanders, in dit geval mensen die ook die berichten lezen, een grote invloed kunnen hebben op het gedrag van de personen die dit vreselijke gedrag vertonen.
We weten ook allemaal dat er inmiddels flink wat jongeren zich van het leven heeft beroofd, juist vanwege dit soort grensoverschrijdende berichten op de sociale media. 

Onderzoeksrapport mediawijsheid

Dit onderzoek is een samenwerking tussen Netwerk Mediawijsheid, de Nationale Wetenschapsagenda en het Movez Lab, een onderzoeksgroep verbonden aan de Erasmus School of Social and Behavioral Sciences van de Erasmus Universiteit Rotterdam.
Het onderzoek maakt deel uit van de MediaMovez onderzoekslijn van dr. Esther Rozendaal.

De belangrijkste conclusies zijn dat mensen amper in actie komen tegen online shaming, vernedering en canceling.
Maar een enkeling, die zich bevindt in het netwerk van het slachtoffer doet dat soms wel.
En gelukkig zijn er ook mensen die de ernst van dit soort grensoverschrijdend gedrag niet goedkeuren en online hier iets van durven te zetten.

Het is een uitgebreid rapport met vragen, antwoorden en conclusies. Verreweg de meerderheid vindt dat de sociale platforms zoals Facebook, Twitter, Tiktok en Instagram de geplaatste berichten beter zouden moeten screenen op grensoverschrijdend gedrag. (65%)
Een ruime 60% is ook van mening dat het internet (en dus de sociale media) de samenleving er niet beter op maken.

Afgefakkeld op het internet en nu?

Ondanks het uitgebreide onderzoek zullen grensoverschrijdende berichten zoals slushaming en vernedering blijven bestaan.
Het thema Onbeperkt Leefbaar lijkt niet te gelden voor alles wat men op het internet gooit. Toch ligt er een taak voor zowel vrouwen als mannen.
Spreek elkaar aan op dergelijke berichten. Het lijkt een druppel op een gloeiende plaat maar als de meerderheid van de mensen toch vindt dat dergelijke berichten niet kunnen, waarom reageren wij er dan amper op? 
Onze oproep zou dan ook zijn om wél te reageren. Neem je verantwoordelijkheid, laat zien dat wij nog wel beschikken over normen en waarden. Ook op het internet. Of juist op het internet!

 

terug naar home

 

 

vrouw en veiligheid internationale vrouwendag
tranavrouw sportvrouwen 1
vrouwendag is nog steeds nodig