Het thema van Vrouwendag 2021 is ‘Invloed met Impact’.

Vrouwen spelen meer dan ooit een sleutelrol: samen gaan zij verharding in de maatschappij tegen, door op een positieve manier te werken aan maatschappelijke uitdagingen. Amsterdam viert dat met een reizende fototentoonstelling in februari en een online event op 8 maart, internationale Vrouwendag.

De samenleving kampt met maatschappelijke vraagstukken die specifiek vrouwen betreffen, zoals huiselijk geweld, ondervertegenwoordiging en economische zelfstandigheid. Maar ook vrouwen van kleur en vrouwen uit de LGBTQIA+ gemeenschap trekken aan de bel, omdat sociale gelijkwaardigheid nog steeds niet voor alle vrouwen vanzelfsprekend is.

In de schijnwerpers

In Amsterdam werken vele vrouwen op een constructieve en inspirerende manier aan deze problematiek, bv door andere vrouwen te empoweren. Zij hebben invloed en maken impact, op individueel niveau, maar ook stedelijk en landelijk. Voor internationale vrouwendag 2021 zet de gemeente samen met andere organisaties deze Amsterdamse vrouwen in de schijnwerpers en maakt zichtbaar wie zij zijn en wat zij doen.

Omdat mensen nu niet samen kunnen komen, gebeurt dat met een reizende fototentoonstelling in de open lucht. Amsterdamse media-ondernemer en community builder Raja Felgata portretteerde in opdracht van de gemeente 12 sterke vrouwen, tussen de 20 en 75 jaar, die zich allemaal op hun eigen manier inzetten voor de stad. “Mijn missie is om Amsterdamse vrouwen zichtbaarder te maken en hun verhalen te delen, om zo onze ruimte in het publieke debat en publieke domein te claimen.”

Tentoonstelling in vier stadsdelen

Vanaf 1 februari reist de tentoonstelling – in aanloop naar internationale Vrouwendag op 8 maart – door de stad:

1-12 februari Buikslotermeerplein in Noord

12-22 februari Bijlmerplein in Zuidoost

22 februari – 3 maart Mercatorplein in West

3-10 maart Waterlooplein in Centrum

Buitenreclame exploitant JCDecaux (bekend van onder meer de bushokjes) heeft bovendien aangeboden om op 6&8 maart alle foto’s via hun JCDecaux metropole displays in Amsterdam te laten zien. Op 8 maart staan alle vrouwen tevens in het Parool. JCDecaux: ‘’Deze Amsterdamse vrouwen, die het verschil maken in de stad, verdienen een groot podium. Door de portretten van deze sterke vrouwen te tonen op alle digitale displays in de stad, levert JCDecaux graag een bijdrage in het creëren van impact voor deze tentoonstelling.’’

 Mooier, beter en sterker

Lisa van Ginneken is één van de vrouwen die gefotografeerd is. “ Als voorzitter van Transvisie, een landelijk werkende organisatie die het leven van en de zorg voor transgendermensen probeert te verbeteren, maak ik Amsterdam mooier, beter en sterker. De afgelopen jaren heb ik ervoor gezorgd dat er meer zorgaanbod is gekomen en vooral dat artsen begrijpen dat transmensen niet ziek zijn, maar wel zorg nodig hebben.”

Ook Hajar Fallah werd geportretteerd. “Ik probeer op verschillende manieren Amsterdam mooier, beter en sterker te maken. Als expert beeldvorming in de media bij WOMEN Inc. ben ik bezig met de representatie van alle vrouwen, door het tegengaan van stereotypering. Daarnaast ben ik lid van S.P.E.A.K., een collectief dat zich inzet voor moslimvrouwen. Ons doel is dat iedereen kan meedoen in de samenleving, kan meebeslissen en kan meepraten in de media en de politiek, en zich daarbij veilig kan voelen.

Op maandag 8 maart viert Amsterdam Internationale Vrouwendag met een evenement dat wordt uitgezonden via een livestream vanuit Rebel HQ in Nieuw-West. Alle verhalen van de geportretteerde vrouwen, meer informatie over het programma op 8 maart en een aanmeldlink zijn vanaf 1 februari te vinden op www.mrmrsoasis.nl.

Godze internationale vrouwendag 2021

Godze

Urmy Internationale Vrouwendag 2021

Urmy

Yvonne internationale vrouwendag 2021

Yvonne

HUI HUI

Hui-Hui

HAJAR

Hajar

LISA

Lisa

MEHRI

Mehri

MARLOU

Marlou

NOUF

Nouf

SAMIRA

Samira

VERONICA 1

Veronica