Anonymous hackt Iraanse staatswebsites na de dood van Mahsa Amini

De twee belangrijkste websites van de Iraanse overheid en verschillende mediawebsites zijn het doelwit geweest van hackers die beweren van Anonymous te zijn.

Cyberaanvallen door Anonymous

Verschillende Iraanse overheids- en staat gerelateerde mediawebsites zijn uit de lucht nadat een Twitter-account gekoppeld aan het “Anonymous” hackerscollectief beweerde cyberaanvallen op hen te hebben gelanceerd, gericht op het ondersteunen van protesten na de dood van Mahsa Amini.

De 22-jarige Mahsa stierf vrijdag in Teheran na een beroerte en verschillende hartaanvallen terwijl ze in hechtenis was van de zogenaamde moraliteitspolitie van Iran. Dit omdat ze hijab niet po de juiste wijze droeg.

De Iraanse autoriteiten hebben alle beschuldigingen van mishandeling of afranselingen van Amini ontkend en zeiden dat ze reeds bestaande aandoeningen had die bijdroegen aan haar dood. Haar familie spreekt dit overigens tegen.

 Dit is de druppel

“Dit was de druppel”, zei de veranderde stem op de video, die beweerde van Anonymous te zijn, over de dood van Amini. “Het Iraanse volk is niet alleen”.
Het lijkt erop dat de twee belangrijkste websites van de Iraanse regering het doelwit van de aanvallen waren.

Een daarvan is de “slimme diensten” -website van de overheid, waar een groot aantal online diensten wordt aangeboden. Een andere is gericht op het publiceren van overheidsnieuws en interviews met ambtenaren.
“Alle database is verwijderd”, beweerde een sociale media-account waarvan wordt aangenomen dat het gelieerd is aan Anonymous. De Iraanse regering heeft nog niet officieel gereageerd op de claim van Anonymous.
Verschillende andere websites, waaronder de webpagina van de Iraanse staatstelevisie, werden ook aangevallen en lagen enige tijd plat.

 

Strijd tussen hackers en overheid

De websites waren woensdagochtend meerdere keren uit de lucht gegaan en hersteld, wat wijst op een strijd tussen de hackers van Anonymous en website-ondersteuning.

In meer dan 15 landen nu aandacht voor de dood van Mahsa

Iraanse staatsmedia meldden woensdag ook dat de protesten over de dood van Amini zich hadden verspreid naar 15 steden in het land. De dood van de jonge vrouw heeft geleid tot een uitbarsting van verontwaardiging in Iran en elders, met video’s waarop vrouwen hun haar knippen uit protest tegen de Iraanse wetten inzake de sluier van vrouwen.