‘Baas in eigen bus’. Vrouwelijke buschauffeurs staan dinsdag 8 maart centraal bij Syntus Utrecht

Dinsdag 8 maart is het Internationale Vrouwendag. Bij vervoerder Syntus Utrecht is 18% van de medewerkers vrouw. Van de vervoerder mogen dat er best meer zijn. Want het vak buschauffeur is juist ook heel geschikt voor vrouwen! Daarom staan de vrouwelijke buschauffeurs deze dag in de schijnwerpers.

 

Onder de naam ‘Baas in eigen bus’ wordt één bus tussen 06:00 en 18:00 uur uitsluitend gereden door vrouwelijke buschauffeurs. De bus is versierd met slingers en ballonnen en op de beeldschermen draait een speciale video. Daarnaast delen medewerkers van Syntus Utrecht op busstation Amersfoort Centrum flyers en goodies uit. En iedereen die het leuk vindt, kan een stukje rijden in een echte lesbus. Op deze manier hoopt Syntus Utrecht Internationale Vrouwendag én het vak buschauffeur onder de aandacht te brengen. De actie is een initiatief van een groep vrouwelijke medewerkers. Meer informatie over de actie lees je op keolis.nl/baasineigenbus.

 

Maak een proefrit in een echte bus

Wilma is HR Business Partner bij Syntus Utrecht en betrokken bij de actie. “We zijn op zoek naar nieuwe buschauffeurs. Dat is lastig in deze tijd, waarin er meer vacatures zijn dan mensen die werk zoeken. Het beroep buschauffeur wordt vaak gezien als een mannenberoep, maar ook voor vrouwen is het beroep heel geschikt. Het is een heel sociaal beroep. Je kan parttime werken op afwisselende tijden. Daarnaast zijn de voorwaarden in het OV goed”. Zijn mannen dan niet meer welkom op de bus? “Natuurlijk wel”, aldus Wilma. “Iedereen bij ons is welkom”.

 

Bij de actie wordt Syntus Utrecht ondersteund door uitzendbureau Randstad en E&R opleidingen. “Randstad kan alles vertellen over het vak buschauffeur en de opleiding. En wil je eens ervaren hoe het is om in een grote bus te rijden? Er staat ook een lesbus van E&R. Onder begeleiding van een instructeur kan je zelf een stukje rijden! Kom gerust langs voor informatie of een proefrit.”

 

Gelijke behandeling voor iedereen

Elk jaar staat Internationale Vrouwendag bij vervoerder Keolis, het moederbedrijf van Syntus Utrecht, op de agenda. Keolis is het eerste Nederlandse openbaar vervoerbedrijf dat is gecertificeerd voor gelijke behandeling van mannen en vrouwen (en alles wat daar tussenin valt). Daarvoor heeft de vervoerder het GEEIS- certificaat ontvangen: gelijke behandeling van mannen en vrouwen conform de Europese (en ook Nederlandse) wetgeving. Het beleid van Keolis staat voor gelijke kansen voor en gelijke behandeling van alle medewerkers. Iedereen telt mee!

 

terug naar home