Better an OOPS, than a WHAT IF! Onbeperkt leefbaar in ontdekking.
Een blog van Anouk van Brecht

 

“Wijsheid begint met verwondering” zei Socrates al. Die nieuwsgierigheid naar de wereld, wat er is, hoe het werkt en wat je hierin kunt betekenen, creëert wijsheid. En hoe mooi dat je hier eigenlijk niks voor nodig hebt, behalve je eigen gedachten. Daar ben je vrij om te ontdekken.

 

Als kind had ik dit heel veel vanuit een speelse houding. Vanuit het stellen van ontelbaar veel vragen en het doen van experimenten. Helaas verdwijnt dit nog steeds sneller bij meisjes die ouder worden dan bij jongens. Nog veel leren we meisjes om ‘zich netjes te gedragen’, niet zo ‘bijdehand’ te zijn en niet zo ‘bazig’ te doen. Een voorbeeld is daarbij dat we nog steeds minder vaak gedragsstoornissen (zoals ADD/ADHD, 30-55%) diagnosticeren bij meisjes, mede omdat zij dus het afwijkende gedrag compenseren door ‘zich netjes te dragen’.

 

Ook zie ik het nog veel om mij heen, dat we kritischer zijn op onze meisjes en als vrouwen onderling op elkaar. Waarmee we huidige overtuigingen en waarden vasthouden, die ons niet dienen. Je ziet dit specifiek terugkomen bij het solliciteren. Vrouwen solliciteren pas als zij zich in 80-100% van de functie eisen herkennen (mannen al bij 40-60%). Zelf werk ik in de IT branche, waarbij ik de vraag krijg als: “Werk jij in de IT? Oh dat is toch echt een mannen ding?”. Zelf vind ik het belangrijk om stil te staan bij persoonlijke ontwikkeling, dus krijg ik de vraag: “Vind je het niet een beetje veel dat je een event/training/retraite gaat doen?.” Of een uitspraak die ik wel eens heb gehad: “Die is wel een beetje een Koningin, dat ze denkt hier zo veel over te kunnen vertellen”.

 

Het is nog steeds niet altijd makkelijk om je hiervan te ontdoen of geprogrammeerde verkregen overtuigingen los te laten. Een stap hierin is wel om er bewust van te zijn dat de verkregen vragen of opmerkingen niet van jou zijn. De verkregen feedback is iets wat (helaas) bij de feedbackgever zelf speelt. Jij bent in je eigen gedachten en nieuwsgierigheid vrij om te ontdekken hoe dat voor jou is. Begin klein en durf eens wat uit te proberen en leren. Mijn statement hierbij is altijd “Better an OOPS, than a WHAT IF”. Ook als je dan dus eens ‘bazig’, ‘niet netjes’ of ‘bijdehand’ overkomt!