Kinderboek ‘Mama is minister-president’ uitgereikt aan vrouwelijke lijsttrekkers 

Vrouwelijke lijsttrekkers Kaag (D66), Ploumen (PvdA), Marijnissen (SP) en Ouwehand (PvdD) hebben het nieuwe kinderboek ‘Mama is minister-president’ in ontvangst genomen, uitgegeven door Rose Stories. Een kinderboek dat leest als een spannend avontuur, met een educatief randje als het gaat om politiek, verkiezingen en democratie. Tussen de regels door wordt er gespeeld met stereotype rolpatronen voor meisjes en jongens. Van de negen grootste partijen in Nederland (in de peilingen van Peilingwijzer) hebben er nu voor het eerst vier een vrouw als lijsttrekker. Wereldwijd staan er steeds meer vrouwen op als regeringsleiders. In Nederland lopen we hier momenteel nog hopeloos in achter: in de Tweede Kamer die deze week afsluit zitten twee keer zoveel mannen als vrouwen.

 

“We hebben nog nooit een vrouw als minister-president gehad”, zegt medeauteur Marieke Visser. “Het is tijd dat er een nieuwe generatie meisjes opgroeit met het idee dat je alles kunt worden wat je wilt. En rolmodellen zijn daar zo belangrijk voor. Dat nu zo goed als de helft van de lijsttrekkers van de negen grootste partijen in de peilingen vrouw is, is hoopvol.”

Beeldvorming in kinderboeken

In kinderboeken is het over het algemeen niet erg goed gesteld met stereotypen. In die boeken heeft slechts 13% van de moeders een betaalde baan: dat is zes keer zo weinig als in de realiteit. Tevens worden vrouwen veel vaker afgebeeld in de ouderrol of als iemand die het huishouden doet. “Uit onderzoek weten we dat langdurige blootstelling aan stereotypen ertoe leidt dat deze aannamen diepgeworteld raken in onze hersenen. En dus ook in die van kinderen”, zegt Ody Neisingh, medeauteur en lobbyist voor WOMEN Inc.: “We willen alle meisjes en jongens laten zien hoe spannend en leuk politiek is. Daarom schreven we dit kinderboek. Omdat wij geloven in een wereld waarin het niet langer uitmaakt of je een meisje of jongen bent voor welke rol je gaat vervullen.”

ROSE stories publiceert Mama is minister-president, hét kinderboek over de politiek dat stereotype rolpatronen doorbreekt. Geschreven door Ody Neisingh & Marieke Visser, met prachtige illustraties van Nadia Meezen.

OVER DE MAKERS

Marieke Visser (1984) is ervan overtuigd dat de wereld er beter van wordt wanneer meer vrouwen hun plek innemen. Als ondernemer en schrijver houdt zij zich bezig met diversiteit & inclusie en vrouwelijk leiderschap. Zo ontstond het idee voor het kinderboek ‘Mama is minister-president.’

Ody Neisingh
(1980) werkt al jaren in de coulissen van het Haagse Binnenhof als lobbyist voor vrouwenrechten, momenteel namens WOMEN Inc.. Ze schreef twee boeken en was vaste columnist voor dagblad de Pers. Dit is haar eerste kinderboek.

Nadia Meezen maakte de vrolijke illustraties voor Mama is minister-president; vol persoonlijkheid en humor, met een mix van materialen.

                                                                                              Marieke Visser (L) en Ody Neisingh (R)
                                                                                               Photo credits: Babette van der Wijst

PERS & VERKRIJGBAARHEID

TitelMama is minister-president

Uitgever: ROSE stories
ISBN: 9789083063669
Verschijning: februari 2021

Verkoopprijs: 15,95

 

 

OVER ROSE STORIES

Als story producer stimuleert ROSE stories de ontwikkeling van nieuwe verhalen en narratieven, omdat zij gelooft in de kracht van het verhaal voor het teweegbrengen van positieve verandering ter bevordering van gelijkheid en diversiteit in de samenleving. Dit doet ROSE stories door het initiëren en ontwikkelen van onder andere theatervoorstellingen, boeken, programma’s en audiovisuele producties.

ROSE stories is onder andere uitgever van het prijswinnende verhalen- en receptenboek Melk & Dadels, de voorleesboeken Bedtijdverhalen voor Rebelse Meisjes 1&2, Ik ben een rebels meisje, De brieven van Mia, Hoekjes van geluk, Rocca en het geheime toverrecept, Cyrus & Farnaz, Idje wil niet naar de kapper, Waar is mijn noedelsoep?!? en coproducent van de theatervoorstelling Melk & Dadels