Gastblog door: Janneke Schellekens

Het is bijna zover, Internationale vrouwendag. De heldinnen van vroeger en nu worden geëerd, aanbeden, gekieteld en vertroeteld met mooie woorden. Maar lieve mensen, wat brengt deze dag ons nu echt?


Mijn jaren dat ik in bell’Italia heb mogen spenderen, domineerden de Italiaanse vrouwen deze dag de cafés, restaurants, het verkeer en de straten. Geen enkele man waagde zich deze dag buitenshuis, zij wisten wel beter.


De Italiaanse dame krijgt vrijdag gele bloemen, ze worden overstelpt met bossen mimosa. En het allermooiste is dat vrouwen deze bloemen juist aan elkaar geven. Deze dag is de Italiaanse vrouw lief voor haar lotgenoten, een bijzondere tegenstrijdigheid van die andere 364 dagen.


Stel je eens voor, 1 dag in het jaar domineren wij vrouwen het Nederlandse straatbeeld. We aanbidden onszelf en de vrouwen om ons heen, we zijn samen en geven elkaar bloemen. En we noemen deze dag, net zoals in Italië, het feest van de vrouw. Geweldig toch? Nouja, ik ben in ieder geval voor, mijn heldinnen krijgen vrijdag 8 maart allemaal een bosje tulpen.

Wie doet er mee? #hetfeestvandevrouw