Dakloze meiden lastig gevallen

Afgelopen maand had ik een gesprek met een agente uit Zwolle en met een politieke partij uit diezelfde stad.
Het onderwerp:  Meiden en vrouwen in de daklozenopvang die lastig worden gevallen door de dakloze mannen.
Iets waar ik eerlijk gezegd nog nooit over had nagedacht. En ik schaamde mij er ook wel voor. Het feit dat dakloze vrouwen zich niet veilig voelen in de opvang.

Meiden in de daklozen opvang

Iedereen die dakloos is weet het: je meldt je bij een daklozenopvang in een nabijgelegen centrumgemeente. Dat is een bedenksel van ozne overheid: de centrumgemeenten. Het betekent dat als je bijvoorbeeld in Raalte woont en je dakloos wordt, je naar Zwolle moet afreizen om onderdak te vinden bij de opvang, in dit geval de Herberg. 
Afijn, dit geldt ook voor jonge meiden (18+) en vrouwen die dakloos zijn en zich melden bij de opvang. Maar waar bijna niemand bij stil staat is dat veel van deze meiden lastig worden gevallen door dakloze mannen. Een onbesproken onderwerp die wat mij betreft direct aandacht verdient.

Daklozenopvang is een plek waar je niet wilt zijn als vrouw zijnde

Dakloze vrouwen zijn lang niet altijd veilig in de daklozenopvang. Met alle respect voor de opvang die er is in Nederland, maar van een veilige situatie kun je amper spreken. Ik denk dat er structureel te weinig geld gaat naar de opvang voor daklozen, dus om nu te strijden voor speciale opvang voor dakloze vrouwen zal een roep in de woestijn zijn. En toch ben ik van mening dat daar aandacht voor zou moeten zijn. Evenals een daklozenopvang in elke gemeente.

Het is mooi dat bijvoorbeeld de gemeente Zwolle een dikke 3 miljoen extra krijgt om de daklozenopvang uit te breiden en dat de betreffende wethouder roept: “Een (t)huis, een toekomst” maar hoe misplaatst voelt dat als je weet dat een flink aantal dakloze vrouwen zich niet veilig voelen?

Gelukkig ligt er nu een motie voor die oproept om te onderzoeken hoe onveilig die vrouwen zich voelen in de opvang. Daarnaast roepen ze het college op om veiliger plekken te creëren voor daklopze vrouwen.
Het is geen oplossing maar een voorzichtige eerste stap. Ik ben blij dat er vrouwen in de politiek zijn die zich druk maken om vrouwen in de opvang. 

Daarmee durf ik ook wel te stellen dat Lizet, van D66 Zwolle het voortouw neemt om verandering te brengen voor vrouwen in de daklozenopvang.

En nu hopen dat andere politica haar voorbeeld volgen!