De positieve effecten van meditatie

We hebben allemaal te maken gehad met een roerige periode. De covid pandemie en alle maatregelen heeft er bij menigeen goed ingehakt.
In de eerste periode lukte het allemaal nog net. De lockdown, de avondklok en ga zo maar door.
Maar na een tweede lockdown en de huidige staande maatregelen zakt ons de moed in de schoenen.
Naast de traditionele hulpverlening kunnen wij je in ieder geval meditatie aanbevelen want meditatie heeft een positief effect op je leven! 

Depressiviteit, stress en eenzaamheid liggen nu voor de deur of zijn je leven al binnen getreden

We zien het steeds vaker: mensen zijn depressief, het gevoel van geluk is verdwenen en veel mensen zijn eenzaam geraakt door deze periode.
Tuurlijk, je kon nog een stuk wandelen of fietsen maar een bezoek aan je naaste of even heerlijk ontspannen in een museum of theater…dat zat er niet in.
Veel jongeren zijn depressief geraakt en in onze omgeving hebben we zelfs jongeren gezien die een zelfmoordpoging hebben gedaan.

Nu wij zo zachtjes aan toch weer gaan naar een normale wereld (ondanks de nog geldende maatregelen) komt naar buiten wat nu eigenlijk het effect is geweest van al die maatregelen en op het psychisch welzijn van al die mensen in onze omgeving.

Meditatie kan je helpen

Een aantal van jullie zullen het vast zweverig vinden, maar meditatie werkt echt! Er is wetenschappelijk bewezen wat meditatie met mensen doet.
Zo heeft het een positief effect op:

  • vermindering van stress
  • vermindering van angst en depressie
  • verbeterd immuunsysteem
  • verhogen pijntolerantie
  • verbetert geheugen
  • verhoogd empathisch vermogen
  • minder negatieve gevoelens, spanning, bedroefdheid en boosheid
  • het beter verwerken van herinneringen
  • het beter reguleren van emoties

Het is een ingewikkeld en technisch verhaal maar meditatie doet iets met je hersenen. Onderzoek heeft uitgewezen dat na 8 weken regelmatig mediteren, de grijze stof dichter bij de hippocampus komt.
Dat is het stukje hersenen wat zorgt voor het verwerken van herinneringen en het reguleren van emoties. De amygdala, die verbonden is met stress, bloeddruk en angst had een verminderde dichte grijze stof.
Los van dit technische verhaal; onze ervaring met meditatie is ontspannend!

Alleen mediteren of een cursus volgen?

Je kunt ervoor kiezen om alleen te mediteren maar wil je echt meer leren over mediteren dan is een cursus wel aan te bevelen.
Zo kun je bij het Meditatie Instituut Nederland diverse cursussen volgen.

Cursus boeddhisme en vipassana meditatie: voor iedereen die zijn meditatie-proces verder wil verdiepen en bekend wil raken met de boeddhistische leer.
Cursus Advaita Vedanta: in deze cursus ga je  aan de slag met teachings in de vorm van zelfonderzoek.

 

Daarnaast biedt het Instituut vanaf 2023 ook andere cursussen aan zoals omgaan met irritatie en boosheid en een cursus stressvermindering.

meditatieruimte-zwolle