Dodenherdenking 2022

Vandaag is het 4 mei en jaarlijks herdenken wij op deze dag alle oorlogsslachtoffers die zijn gevallen tijdens de Tweede Wereldoorlog.
In Nederland zijn door het hele jaar heen herdenkingen van slachtoffers die wereldwijd zijn gevallen of nog steeds vallen maar op 4 mei herdenken wij ze allemaal.

Een stil moment op dodenherdenking

Elk jaar op 4 mei om precies te zijn om 20.00 uur zijn wij twee minuten stil en kan een ieder slachtoffers herdenken. Het is ook een moment van bezinning.
Want dit is een moment waarop wij realiseren dat vrijheid broos is. Hoe sterk is ons gevoel van solidariteit? Hoe stevig is het funadament van onze saamhorigheid?
Wat als wij in een oorlogssituatie terecht komen?

De meesten van ons zijn van de naoorlogse generatie

De meesten van ons zijn inmiddels van de naoorlogse generatie maar dodenherdenking blijft een belangrijk moment. De meesten van ons zijn in vrijheid geboren en leven in een welvarende wereld.
Soms vinden wij het vanzelfsprekend en beseffen maar weinig wat er te verliezen valt als er een oorlog uitbreekt.
Toch blijven de verhalen van mensen die een oorlog hebben meegemaakt ons bij. De verschrikkelijke verhalen uit Oekraïne brengen ons terug naar de harde werkelijkheid.
Duizenden onschuldige slachtoffers. Mensen. Zoals jij en ik. Ook dat herdenken wij.

Maar ook de verhalen van onze opa’s en oma’s, tantes, ooms en andere naasten. Schrijnende verhalen van mensen met honger, mensen die onderduiken en mensen die werden afgevoerd als vee om hun dood tegemoet te gaan.
Laten wij zorgen dat deze verhalen blijven. Want op die manier kunnen wij leren dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. Dat veel mensen hun leven hebben gegeven voor onze vrijheid.
En geef het door aan je kinderen.

4 Mei een dag met een rouwrand

Laten wij deze dodenherdenking koesteren. Vooral ook na een periode van de pandemie die ons in onze vrijheid beperkte.
Woensdag 4 mei is een dag waar generaties elkaar weerzien. Vrijheid in verbondenheid. Wees er zuinig op.

 

Protocollen dodenherdenking

Zoek een herdenking in jouw buurt

 

terug naar home