Een megastoere baan in tech is zeker weggelegd voor meiden”

Interview met Ina Derksen, senior consultant Natural Resources bij Turner & Townsend

DerksenIna foto1

Wie ben je en wat doe je?
Ina, 57 jaar en woon alleen in Zevenaar en heb geen kinderen. Ik ben werkzaam als project controls manager in de renewables en energiesector. Bij Turner & Townsend helpen we klanten met complexe uitdagingen waar we rekening houden met onze gezamenlijke, wereldwijde klimaatambities. Momenteel werk ik aan een groen waterstofproject en plastic recycle project voor een grote oliemaatschappij.

Hoe ben je in deze rol terechtgekomen?
Ik heb Bodemkunde gestudeerd aan de Universiteit in Wageningen. Via Fokker, ProRail, Rijkswaterstaat en SBM Offshore ben ik in mijn huidige functie getreden. Om project controls te doen heb ik me wel laten bijscholen om alle ins en outs te snappen. Ook heb ik buiten Nederland gewerkt, namelijk in Monaco, Singapore, China en Brazilië, prachtige plekken om veel te leren over engineering.

“You can’t be what you can’t see!”

In Nederland werken mannen nu eenmaal meer dan vrouwen. Moet dat veranderen?
Voor de economie is het uiteraard beter als vrouwen meer werken, maar in Nederland zie ik dat steeds meer mannen de opvoedtaak serieuzer nemen. Werkgevers kunnen niet meer heen om een flexibele opstelling wat betreft leidinggevende posities in deeltijd. Na de coronapandemie is de work life balance nog belangrijker geworden. Young professionals zijn gewend aan alles on-demand. Onderzoek wat dit betekent voor je bedrijf voor binding met de jonge werknemers. Niet alleen om talent te behouden, maar ook voor de connectie omdat er veel op afstand wordt gewerkt.

“Samen met je werkgever kun je een realistische workload bepalen. Een leidinggevende functie in vier dagen moet geen issue zijn door creativiteit en een open blik.”

Het klinkt als een echt mannenwereld waarin je je begeeft, hoe verhogen we de diversiteit?
Mijn ouders lagen mij geen strobreed in de weg. Wat ik ook wilde onderzoeken, niks was te gek. Die vrijheid heeft me veel gebracht, want zo kwam ik erachter waar ik goed in was. Ons kantoor heeft een partnership met VHTO en deze organisatie helpt jonge meiden te enthousiasmeren over techniek. Het ligt niet altijd voor de hand en de stimulans blijft vaak uit, maar door de kids mee te nemen naar een Energy Campus of een office fit-out, zien ze met eigen ogen dat veel vrouwen plezier beleven in een technische wereld. <foto2>

“Een vrouwenquota is belangrijk omdat men wordt geforceerd tot het inzien van toegevoegde waarde. Het is bewezen dat divers management betere resultaten behaalt, dus sta open voor nieuwe zienswijzen.”

Hoe ga je om met werkdruk?
Ik moet zeggen dat ik steeds beter kan loslaten. Niet alleen als de werktijd voorbij is, maar ook gedurende projecten. Mensen presteren vaak beter als ze vertrouwen voelen. Delegeren en andere werkwijzes omarmen, geeft mij veel lucht. Ons team beschikt over efficiency tools om slimmer om te gaan met tijd. Artificial Intelligence kan in rap tempo een hoop inzichten brengen, mits het goed wordt ingezet.  

Wat zou je andere werkende vrouwen willen adviseren?
Ga af op je eigen interesses en laat je niet sturen door je omgeving. Jij moet voldoening halen uit je dagelijkse bezigheden dus neem de regie in handen en probeer iets te doen dat je leuk vindt!

Favoriete boek: Ik heb niet één favoriet boek. Ik hou van thrillers en non fictie.

Favoriete podcast: podcast Revolusi van David van Reybrouck

Ik raak geïnspireerd door: Marjan Minnesma

Foto2 GirlsDay