Empowerment versus uitstraling

Empowerment staat voor jezelf instaat stellen

Empowerment betekent je eigen kracht ontwikkelen en inzetten zodat je je eigen regie kunt voeren over je leven en de keuzes die je maakt. Dit is in het kort de essentie van empowerment. Een onderwerp dat uiteraard mooi past op het platform van Internationale vrouwendag. Maar hoe empower je nu jezelf? Uiteraard draagt het ontwikkelen van je talenten zeker bij aan empowerment net als het opdoen van (specifieke) kennis waardoor jij als vrouw zeker je mannetje kunt staan. Maar… heb je er wel eens over nagedacht hoe kleding je kan empoweren?

Empowerment en kleding

Kleding kan je echt in je kracht zetten waardoor je de uitstraling hebt die past bij je ambities en doelen. En nee: je hoeft daarvoor niet te veranderen. Je bent immers wie je bent en dat is oké, het gaat erom dat jouw kleding je talenten benadrukt en je uitstraling positief benadrukt. Graag stel ik Hanny Passat (48) aan jullie voor. Hanny werkte tot voor kort werkt nog als business support officer A bij ING. Vanaf april start ze haar eigen bedrijf als Virtueel Assistent. Deze verandering doet Hanny beseffen dat ze wat zakelijker wil overkomen, maar wel in een kledingstijl die dicht bij haar ligt en niet te stijf is.

Om die reden stellen we Hanny aan jullie voor in een door haarzelf samengestelde outfit. Hanny wil graag krachtig en zelfverzekerd overkomen. Ze kiest voor een stijlvolle leren jurk die ze styled met de voor haar gebruikelijk sieraden en schoenen. Ondanks dat Hanny best een krachtige oogopslag heeft, oogt het geheel onvoldoende krachtig. Dit komt enerzijds doordat er contrast ontbreekt in de totale look, anderzijds versterken de hoeveelheid sieraden, de blote armen en de feestelijk ogende schoenen de informele speelse touch van de totale look.

Ook wanneer wij willekeurige mensen feedback vragen over haar look zijn dit de kenmerken die zij op basis van haar uitstraling terugkrijgt: lief, modieus, verzorgd en sociaal.

Empowermentstyle

Daar gaan we wat aan doen! Hanny wil immers zelfverzekerd en krachtig overkomen. De jurk is het uitgangspunt en wordt gecombineerd met een kobaltblauwe top met lange mouwen en schoenen in dezelfde kleur. Kobaltblauw is niet alleen een krachtige kleur, maar draagt ook bij aan het contrast in de totale outfit wat haar uitstraling versterkt. Omdat Hanny van sieraden houdt, kiezen we voor een statement piece om de hals. De mouwen worden iets opgestroopt wat de handen uit de mouwen symboliseert en goed past bij haar toekomstige job als VA. Hanny draagt nooit make-up, maar een naturel maakt make-up maakt de ogen stralender en versterkt haar uitstraling.

Opnieuw vragen wij willekeurige mensen om feedback over de restyle van Hanny. De volgende kenmerken worden waargenomen: ondernemend, zakelijk, ambitieus, zelfverzekerd, gedreven, daadkrachtig en professioneel.

Empowermentresultaat

Uit de feedback blijkt dat de restyle effect heeft op de waarneming. Haar uitstraling verschuift van zacht en vriendelijk naar krachtig en zelfverzekerd. Met deze kleine aanpassingen is ze klaar voor haar nieuwe rol als ondernemer. En zo zie je dat kleding bijdraagt aan empowerment en helemaal niet rigoureus hoeft te zijn. Om meer vrouwen te inspireren en te empoweren staat wij dinsdag 17 mei op het Empower Women Event in Rotterdam. Je kunt bij het platform Kledingenstijladvies.info een Typischjij test doen in de stand en een stijltip ontvangen om jezelf volledig te empoweren. Empoweren betekent ok jezelf het beste gunnen! Wil jij meer lezen over hoe je je uitstraling kunt empoweren lees dan ook dit blog over Sarah.

 

Credits: shirt Oog voor Kleur en Stijl, schoenen Noë, ketting en oorbellen Zsiska

empowerment versus uitstraling empowerment versus uitstraling

terug naar nieuws