Vrouwenemancipatie

Ik ben een fervent tiktokker. Niet dat ik zelf tiktok filmpjes maak, maar ik bezoek filmpjes van anderen. En zo overkwam het mij dat ik afgelopen week het filmpje voorbij zag komen van de New Female Leaders waarin Mark van Ostaijen geinterviewd werd.

Zijn stelling is dat het aanroepen van emancipatie is alleen maar om een onderscheid aan te brengen tussen diegenen die al geëmancipeerd zijn en vrouwen die nog geëmanicpeerd dienen te worden.
Verder stelt hij dat op het moment jij het hebt over emancipatie, dan wordt het dus mogelijk voor bijvoorbeeld politici en beleidsmakers om vrouwen, met name na de Tweede Wereldoorlog, te problematiseren.

Aanpassen aan mannelijke normen

Zo zouden vrouwen zich moeten aanpassen aan de mannelijke voltijdsnorm. Vrouwen moeten zich aanpassen aan de mannelijke norm van topfuncties.
Er valt vrouwen altijd iets aan te rekenen op het moment dat het concept emancipatie van stal wordt gehaald.

Wat vind ik eigenlijk van deze stelling over emancipatie?

Het filmpje heeft mij nog de hele nacht bezig gehouden. Slaat het hout of is het totale onzin? 
Emancipatie is voor mij belangrijk. Mijn voorouders hebben een zware strijd moeten leveren om enigszins gelijk behandeld te worden en nu komt er een man notabene om de hoek kijken die zo stellig is over emancipatie.
Het ligt volgens mij wat genuanceerder. Als ik het heb over emancipatie gaat het over gelijke rechten zoals het recht om te stemmen. Het recht op je vrijheid, het recht om niet onderdrukt te worden, niet verhandeld te worden etcetera.
Mark heeft het alleen over emancipatie met betrekking tot werk. Emancipatie met betrekking tot de economie. En het kan prima zijn dat de overheid altijd maar weer met diezelfde stok wil slaan en vindt dat vrouwen meer moeten werken, maar over het algemeen staat emancipatie toch voor meer dan alleen vrouw en werk.

Ik google even naar Mark en vindt interessante uitingen

En toch vind ik Mark sympathiek want in een stuk wat geschreven werd in het Erasmus Magazine schrijft hij zinnige dingen.
Want alhoewel de overheid blij publiceert over de jaarcijfers emancipatie worden moeders die voltijds werken nog steeds voor slechte ouder uitgemaakt en worden vrouwen die parttime werken als lui bestempeld. Dus tja, zeg het maar….worden vrouwen dus hoe dan ook geproblematiseerd?

Iets om over na te denken….

 

Marlon Boostenberg