vrijdag 8 maart is het internationale vrouwendag. Het thema van dit jaar is “Heldinnen”.

Ik ben wel benieuwd, wie zijn jou heldinnen?

Om eerlijk te zijn heb ik eigenlijk geen heldinnen. In mijn jeugd was ik fan van Madonna, nou ja, wat ik voornamelijk deed was plaatjes uitknippen uit de hitkrant die ik van mijn nichten kreeg. Maar om haar een heldin te noemen? Nou nee. Niet dat het niet knap vind dat wat ze heeft bereikt. Want dat is het zeker wel.

Maar wat is nou wel een heldin?

Als ik wikipedia mag geloven is het (meestal) een historisch persoon die vanuit een zwakke positie moed vertoont en bereid is tot zelfopoffering voor het grotere goed. Nou dat is nogal wat, zelfopoffering. En misschien staat het woord historisch hier wel goed. Wie offert zichzelf nog op in deze voornamelijk op het “ik” gerichte maatschappij?

Nou ja, als ik naar mezelf kijk, offer ik me regelmatig op, voor mijn kinderen en man dan welteverstaan. Maar zelfopoffering? Dan moet ik al snel denken aan ’tot de dood er op volgt’. Tja, zover? Nou ja ik ben inderdaad van plan om tot mijn dood bij mijn man te blijven…… en ja mijn kinderen zullen er dan ook nog wel zijn. Hmmm, ik geloof dat ik mezelf net tot heldin heb bestempeld, ha ha.

Maar nu weer even serieus. Ik denk dat het goed is om jezelf zo nu en dan op te offeren, om te realiseren waar het allemaal om gaat en dan eens niet alleen aan jezelf denken. Je kan op deze manier ook kritisch naar je eigen grenzen kijken. Want een heldin is niet alleen iemand die zichzelf opoffert. Het is ook iemand met een groot doorzettingsvermogen. Niemand heeft wat aan heldinnen die zichzelf opofferen maar verder niet doorzetten.

Voor mij is een heldin iemand die voor zichzelf opkomt en doorzet. Het elke keer opnieuw probeert, excuses durft aan te bieden en fouten durft te maken….. hmmmm de perfectionist in mij heeft me net weer gedegradeerd tot mens en niet meer tot heldin, wat jammer nou.

Om een lang verhaal kort te maken, zo kunnen we, elk op onze eigen manier een heldin zijn, hoe klein het ook mag zijn. Als je iets voor iemand betekent ben je wat mij betreft al een heldin. En dat hoeft niet alleen op internationale vrouwendag te zijn.

Dus, kan ik nog wat voor jou betekenen? Ik hoor het graag van je!

Fijne dag nog!

Hartelijke groeten,
Krista