Heksenpardon ook in Nederland

Eindelijk wordt er gesproken over een mogelijk heksenpardon in Nederland. Daar waar in Schotland dit al op 8 maart 2022, tijdens Internationale Vrouwendag, bekend werd gemaakt laat Nederland nog op zich wachten.

Maar ook in Noorwegen, Zwitserland en Catalonië werden vrouwen ‘vrij gesproken’ van hekserij. 

Hekserijwet

In Schotland was in de periode van 1563 tot 1736 de Hekserijwet van kracht. Onder deze wet werden meer dan 4000 Schotten vervolgd.
Nu weten wij niet of er in Nederland een wet was die het vervolgen, martelen en doden van heksen legaal maakte maar helder is wel dat er ook in ons land vele vrouwen zijn vermoord vanwege vermeende hekserij.
Roermond spant de kroon met het doden van meer dan 70 vrouwen.

Heksen: een reden voor vrouwenmoord

Het is ook benoemd in het NOS journaal van zaterdag, 22-10-2022: de vervolging van heksen kan een gevolg zijn geweest van de crisissen die Nederland moest doorstaan. Ze vergelijken het met de huidige crisis: van corona tot woningnnood. Echter nu krijgen de reptielen de schuld. Rijke mensen die in feite reptielen zijn maar zich vermommen als mensen.

De moderne heks

De moderne ‘heks’ zijn vrouwen die moeder natuur gebruiken voor het dagelijkse leven en de kwaaltjes die erbij komen kijken. Ze gebruiken de stand van de maan. Voor, met, in  en door de natuur. Hoe biologisch wil je het hebben?

Vrouwen zullen altijd de boosdoener blijven

Nu willen wij niet in de slachtofferrol blijven hangen maar het zijn doorgaans de vrouwen die de schuld krijgen van al het onheil. Niets nieuws wat ons betreft.
Al eeuwen lang worden vrouwen overal van beschuldigd en dus onderdrukt. Zo zijn we vaak schuldig bevonden aan de sexuele misdaden van de man ( had ze maar geen kort rokje aan moeten trekken etc. etc.), worden we beschuldig van het nemen van emotionele besluiten in de politiek en zijn we moderne heksen wanneer wij opkomen voor onze vrouwenrechten.

Het wordt dus tijd dat Nederland erkent veel vrouwenmoorden op hun geweten te hebben

Afijn, het is goed dat wij in Nederland de heksenvervolging nu kunnen bespreken. Sterker nog: D66 heeft in Roermond schriftelijke vragen gesteld hierover. Het is een voorzichtige poging om de namen van al die vrouwen in ere te herstellen. Onterecht ter dood veroordeeld. Eerherstel hebben deze vrouwen verdiend.

En nu is het hopen dat de mensen het geheel niet bagatelliseren maar serieus omgaan met het heksenpardon!

pardon voor heksen internationale vrouwendag (1)
pardon voor heksen internationale vrouwendag (2)
heksenpardon internationale vrouwendag