Het illegale abortusnetwerk in Amerika

Op 3 mei 1972, op 21-jarige leeftijd, werd Sheila Smith, studente van de Universiteit van Chicago, en zes andere vrouwen gearresteerd.
Ze droegen stapels indexkaarten bij zich met namen van vrouwen die een abortus wilden. 

Ze liep kans op een gevangenisstraf van meer dan 110 jaar vanwege het illegaal helpen van vrouwen die een abortus wilden.

Ondergronds netwerk om vrouwen te helpen

Abortus was in Amerika verboden en door haar eigen ervaring vond Sheila dat er iets gedaan moest worden voor die vrouwen die een abortus wensten.
Het was in de tijd dat vrouwen geen stem hadden, er veel onrust in Amerika was. In eerste instantie gingen de vrouwen mee met de deminstraties tegen de oorlog in Vietnam maar al vrij snel veranderde hun doel. 

Smith had zich aangesloten bij een ondergronds abortusnetwerk genaamd Jane, waarvan de leden de alias ’the Janes’ droegen.
Die naam werd gekozen omdat Jane een ouderwetse naam was en de vrouwen zo beschermden.
Ze beëindigden heimelijk meer dan 11.000 ongewenste zwangerschappen in vier jaar – allemaal onder dreiging van vergelding van de politie, de menigte en de katholieke kerk – voordat ze werden gepakt.
Ze waren allemaal overtuigd van het feit dat een vrouw zelf de beslissing moest kunnen maken om een zwangerschap af te breken of niet.
Nu, 40 jaar later, wordt hun verhaal verteld in de HBO-documentaire ‘The Janes‘, die woensdag wordt uitgebracht.

Geestelijke consultatiedienst was de bondgenoot van The Janes

Verrassend genoeg was de geestelijke consultatiedienst de grootste bondgenoot van The Janes. Donna Schaper vertelt in de documentaire dat een abortus geen theologisch argument is. Zelf ondervond ze twee abortussen.

In mei 1972 werden de Janes opgepakt en werden ze de cel ingegooid. 

Roe versus Wade – abortuswet

In 1973 werd door de wet Roe versus WAde, abortus legaal. Het
De uitspraak stond niet alleen vrouwen toe om ongeplande zwangerschappen vrijelijk te beëindigen, het gaf ook de slimme advocaat van de Janes, Jo-Anne F. Wolfson, de kracht die ze nodig had om alle aanklachten tegen The Janes te laten vallen. Wolfson, die in 2018 overleed, werkte ook om elk strafblad van de Janes met succes te laten verwijderen.

Nu in Amerika de wet Roe versus Wade teniet is gedaan, gaan vrouwen in Amerika jaren terug in de tijd.
The Janes is weer actueel als nooit tevoren en het zou mooi zijn indien vrouwen elkaar helpen zodat zij veilig een abortus kunnen ondergaan.

 

terug naar nieuws

 

Het illegale abortusnetwerk in Amerika
abortus amerika janes
abortus amerika internatioale vrouwendag