Huwelijk tradities 

Een subthema van Internationale Vrouwendag 2024 met het thema ‘Een wereld, duizend vrouwen, is het huwelijk. Hoe wordt een huwelijk voorbereid en welke tradities kennen de verschillende culturen? En welke huwelijk tradities zou je graag zelf willen overnemen? Het thema van 2024 zet in op de verschillen in culturen en achtergrond van vrouwen in Nederland.

Huwelijk tradities Zuid-Afrika

Lobola (bruidsschat): Een opvallend kenmerk van huwelijkstradities in Zuid-Afrika is het concept van “lobola” of bruidsschat. Dit is een eeuwenoude praktijk waarbij de familie van de bruidegom overeenkomt om een bruidsschat te betalen aan de familie van de bruid. De lobola is symbolisch en vertegenwoordigt respect en waardering voor de bruid en haar familie.

Inwijdingsrituelen: Sommige Zuid-Afrikaanse culturen voeren inwijdingsrituelen uit als onderdeel van het huwelijk. Deze rituelen markeren de overgang naar het huwelijk en worden beschouwd als heilige handelingen. Ze variëren sterk tussen de verschillende etnische groepen en kunnen onder meer spirituele reiniging, zegeningen en het betrekken van voorouders omvatten.

Huwelijk tradities Duitsland

Polterabend: Voorafgaand aan de bruiloft kan er een traditionele “Polterabend” plaatsvinden, een feest waarop vrienden en familie samenkomen om aardewerk en porselein te breken. Het idee hierachter is dat het geluid van brekend aardewerk boze geesten wegjaagt en het paar een gelukkige toekomst bezorgt.

Standesamt: In Duitsland is het burgerlijk huwelijk (Standesamt) verplicht en heeft het juridische gevolgen. Voordat een religieuze ceremonie kan plaatsvinden, moet het paar eerst voor de wet trouwen. De standesamtelijke ceremonie vindt meestal plaats in het stadhuis en is een formele aangelegenheid.

Huwelijksrituelen: Sommige regio’s in Duitsland hebben specifieke huwelijksrituelen. Bijvoorbeeld, in bepaalde delen van Beieren is er de traditie van het ‘Baumstamm sägen’ (bomen zagen), waarbij het paar samen een boomstam doormidden zaagt. Dit symboliseert hun samenwerking bij het overwinnen van uitdagingen.

Huwelijk tradities Marokko

Onderhandeling over het huwelijk: In Marokko begint het huwelijksproces vaak met de familie van de bruidegom die officieel de hand vraagt van de bruid. Er kunnen onderhandelingen plaatsvinden over de voorwaarden van het huwelijk, waaronder de bruidsschat (mahr) en andere financiële afspraken.

Henna-ceremonie: Een belangrijk onderdeel van de Marokkaanse huwelijkstraditie is de henna-ceremonie, ook bekend als “Berbère” of “Night of the Henna” (Laylat al-Henna). Dit is meestal een vrouwenbijeenkomst waarbij de bruid en haar vriendinnen henna op hun handen en voeten krijgen geschilderd. Dit symboliseert schoonheid, vruchtbaarheid en bescherming tegen het boze oog.

Achnaf: Voor de daadwerkelijke bruiloft vindt de “Achnaf” plaats, waarbij de bruidegom zijn intrek neemt in het huis van de bruid en de ouders van de bruidegom een feestmaal bereiden. Dit is een teken van respect en wordt beschouwd als een belangrijke gebeurtenis in het huwelijksproces.

Hantour (huwelijksstoet): Op de dag van de bruiloft wordt de bruid traditioneel naar het huis van de bruidegom gebracht in een processie genaamd de “Hantour” of huwelijksstoet. Dit is vaak een kleurrijke optocht met muziek, dans en traditionele kleding.

Zo heeft bijna elk land zo zijn eigen huwelijk tradities

Vrouwen kunnen leren van elkaars tradities maar ook begrip kweken voor de ander. En juist omdat Nederland zo divers is, is het huwelijk bij uitstek een mooit thema om het eens over te hebben.