Inclusieve borsten

Inclusieve borsten. Er was behoorlijk kritiek op de coverfoto van Linda. Op de foto zien wij knappe, slanke vrouwen in spijkerbroek en de borsten bedekt.
Het doel van die foto is meer aandacht geven aan het normaliseren van dit lichaamsonderdeel: borsten.
Niks mis mee, alhoewel ik denk dat borsten altijd een sexy onderdeel blijven voor het andere geslacht… en ook daar is niks mis mee als je het mij vraagt.

Slanke vrouwen die welwillend hun borsten showen

En toch zien we slechts slanke vrouwen die hun borsten tonen..bedekt weliswaar maar toch.
Het argument van Linda is dat ze vrouwen niet kunnen dwingen mee te doen met de fotoshoot.
Waar.
Maar je kunt mij niet wijsmaken dat er geen enkele gezette of volronde vrouw is geweest die ‘nee’ heeft gezegd. Ik vermoed dat die simpelweg niet gevraagd zijn.
Of een vrouw waarvan de borsten zijn geamputeerd. 
Nee, ik vermoed dat ze een ‘mooie’ foto wensten en hiermee het doel voorbij hebben gestreefd. Het normaliseren van borsten is mede door deze foto weer mislukt.

Inclusieviteit is….

We hebben het in deze tijd vaak over de inclusieve samenleving. Onze mond stroomt er van over. En toch lijkt het mij dat wij steeds verder verwijderd raken van een inclusieve samenleving.
Als je een foto wilt maken die ook inclusiviteit benadrukt dan had de redactie meer moeite kunnen doen om vrouwen te vinden die niet voldoen aan de (ouderwetse) normen: slank, knap met maximaal maatje 38.
Het is onzin om te zeggen dat je vrouwen niet kunt dwingen en het is ook onzin om te zeggen dat je tevreden bent terwijl de rest van kritisch Nederland je feedback geeft over de foto.
Op zijn minst had je dan kunnen toegeven dat je misschien beter je best had kunnen doen.
En mocht de redactie denken dat ze met deze foto toch hun best hadden gedaan als het gaat over inclusiviteit en het doorbreken van het taboe op borsten, dan had de partner van de redacteur in ieder geval geen lollig grapje moeten maken over de ‘geslaagde tettenfoto’. 
Grapjes maken over borsten is niks mis mee. Maar omdat er al commentaar was op de foto was dit grapje wel een beetje misplaatst.

De foto laat zien dat bepaalde borsten nog steeds taboe zijn

Wat wij missen in de foto zijn: kleine borsten, grote borsten, hangende borsten, geamputeerde borsten, dikke vrouwen, voedende vrouwen, oude en/of bejaarde vrouwen.
Op de foto alleen maar relatief jonge vrouwen met bedekte borsten. Hoe kun je het normaliseren als je de borsten bedekt trouwens?
Dan laat je bovendien zien dat blote borsten nog steeds niet normaal zijn.

Borsten als sexy items

Als laatste wil ik toch even melden dat er niks mis is met het feit dat veel mannen borsten sexy vinden. Ook dat is heel normaal. Logisch ook, want mannen zijn niet uitgerust met twee van deze fantastische booby’s.
Je kunt vinden dat je topless op het strand moet kunnen liggen zonder dat bepaalde mannen hun nek verdraaien om naar je borsten te staren, maar dat is niet de realiteit.
Ook dat mag genormaliseerd worden: borsten zijn nou eenmaal sexy voor het andere geslacht. Laten we daar trots op zijn!

Oproep aan borstig Nederland

Als je nu denkt, na het lezen van dit artikel, ‘ze heeft gelijk!’ dan staat het je vrij om een foto van je borsten te sturen. Met of zonder hoofd. Wij zullen er dan een collage van maken en hopen dat wij wel een goed en eerlijk beeld weer kunnen geven van de diversiteit aan (geamputeerde) borsten.
Dat kan natuurlijk via: info@internationale-vrouwendag.nl

terug naar nieuws

 

 

geamputeerde borsten
borsten voeding
dikke borsten