Internationale Vrouwendag

nog hard nodig

dag nog steeds nodig internationale vrouwendag

Internationale Vrouwendag blijft nodig

In december (2019) hebben wij het vernietigende resultaat kunnen lezen naar aanleiding van het rapport van het World Economic Forum.
Nederland is maar liefst 11 plaatsen gezakt op de wereldranglijst gendergelijkheid.
De kloof schijnt alleen maar groter te worden.

Los van dat zijn vrouwen nog steeds te vaak slachtoffer van de misbruikte macht van mannen. Elke 8 dagen wordt er in Nederland een vrouw vermoord (femicide). De vrouwenopvang heeft in 2022 nog nooit zo vol gezeten en ‘men’ is in de overtuiging dat het wel gedaan is met de emancipatie

Wat gaat er niet goed?

In Nederland is het nog niet zo best gesteld met het bestrijden van huiselijk geweld, zwangerschapsdiscriminatie, gelijke beloning, het aantal vrouwen in de politiek en meer.
Vrouwen die in een zelfde functie als een man minder betaald krijgen: het is schering en inslag. Zolang er nog een taboe ligt op het bespreken van je inkomsten met collega’s zal dit probleem nog wel langer blijven bestaan.
Het gemis aan een vrouwelijke premier kan wellicht ook leiden tot het beperkte aantal vrouwen in de politiek. Hoe kan het toch dat wij al zolang een man aan het roer hebben staan? Gelukkig zijn er tegenwoordig wel ministers op posten die in het verleden, standaard, aan de heren werd toegekend, maar dat is een druppel op een gloeiende plaat.
Ook huiselijk geweld wil maar niet minderen. Nog steeds worden er vrouwen dagelijks mishandeld en misbruikt en wordt er handel gedreven in meisjes en vrouwen. Ook in Europa.

Over al die andere onderwerpen maar niet te spreken: reclames die rolbevestigend zijn, anticonceptie waar nog steeds de vrouwen in het meeste geval verantwoordelijk voor zijn, het taboe op abortus, kostwinnerschap, ouderschapsverlof en ga zo maar door. Wij doen het in Nederland niet zo goed.

Ook binnen de lokale politiek, gemeenten, is het niet bijster gesteld met emancipatie. Er is simpelweg amper aandacht voor. En dat is jammer want zij staan dicht bij de inwoners en zouden een cruciale rol kunnen spelen bij de emancipatie.

dag nog steeds nodig internationale vrouwendag (1)
dag nog steeds nodig internationale vrouwendag (2)

Het is ook nodig dat vrouwen zich meer gaan verbinden met elkaar om gezamenlijk actie te voeren.
De Tweede Feministische golf zou een voorbeeld moeten zijn voor de hedendaagse vrouwen.
Hoe kan het dat Nederlandse vrouwen niet meer zo strijdvaardig zijn? Vinden ze het allemaal wel best? Of is het het individualisme wat maakt dat het maar niet wil vlotten met onze emancipatie?

Vraag je je nog steeds af of Internationale Vrouwendag nog nodig is?