Gastblog door: Ellis Middelhuis

Lang leve de gezondheidscult

Volgens de huidige normen ben ik dik.  Ik heb een BMI van 36.
Een gezonde BMI ligt tussen de 18,5 en 25. Een BMI van 36 betekent obesitas. BAM! Daar staat het. Ik heb obesitas.
Ik voldoe niet alleen aan het schoonheidsbeeld van een lang en slank lijf, ik loop ook gezondheidsrisico’s. Het is ondertussen wel duidelijk dat overgewicht geen gunstige invloed op de gezondheid heeft. 
Ziektes als diabetes type 2 maar ook hart en vaatziekten kunnen het gevolg zijn. Ook ik ben bekend met een hartziekte. En dan is daar dan ineens die bekende cirkel.
Ik heb overgewicht ontwikkeld door  de medicatie voor deze hartziekte, het overgewicht heeft geen gunstige invloed op mijn hartziekte en is het beter om af te vallen.
Alleen het afvallen lukt weer niet door de medicatie die ik slik… Kan je het nog volgen?

 Het schoonheidsideaal door de eeuwen heen is niet altijd hetzelfde geweest.
Ook werd er minder aandacht besteed aan gezondheidsrisico’s integendeel er zijn periodes geweest dat dik zijn de norm was.  Mijn zelfbeeld stijgt bij dit idee.

Korsetten

 

Zo was in de zeventiende eeuw het not-done om slank te zijn en was het hebben van overgewicht een teken van gezondheid. Het was een statussymbool om dik te zijn.

Nog verder terug in de tijd, in de klassieke oudheid was het ideaalbeeld lang, slank en gespierd. Dit beeld werd weer razend populair in de middeleeuwen alhoewel de vrouwen toen wel een buik mochten of nee zelfs moesten hebben.
Die dikke buik verdween weer in de 18de eeuw. Vrouwen werden in korsetten geperst om een wespentaille te creëren. Een vorm van mishandeling die breed gedragen werd, want die wespentaille ging over in het zandloper mode waarbij het korset nog immer razend geliefd was. 
Geen adem meer krijgen en flauwvallen was heel gebruikelijk en niemand keek ervan op of kwam op het idee om het korset aan de wilgen te hangen.
Gelukkig verloor het korset in de twintigste eeuw terrein en mocht het lijf in zijn natuurlijke vorm weer gezien worden. ik kan mij nog goed  herinneren dat mijn oma een korset droeg. 
Ik was jong en keek gefascineerd toe hoe zij in een korset geperst werd. Al die veters en maar strakker aantrekken.  Het gaf mij als klein kind al een benauwd gevoel.
Dat moet toch niet lekker zitten? En dat alles om maar geen hobbels, bobbels en rollen te hebben en strak in de jurk te zitten. Tsja wie mooi wil zijn…

Gelukkig kwam er een eind aan de populariteit van het korset alhoewel er sectoren zijn die het korset spannend en erotisch vinden. Ik doe even niet mee!

De gezondheids cult

Weer terug naar nu en naar de aandacht die er is voor onze gezondheid. Er is zoveel aandacht dat het bijna een cult wordt.
Dieet wordt vervangen door leefstijl. Leefstijl is meer dan alleen gezonde voeding, ook aandacht voor body en mind doen mee.
En wat is er veel!!! Zoveel visies, zoveel meningen. Wat de ene visie goed vind, wordt door de andere visie bestreden.

Overal kom je het woord leefstijl in tegen:  Leefstijl coaches, leefstijl methode, leefstijl als medicijn, leefstijl fysio. En wat leggen we onszelf op: 10.000 stappen per dag is de norm, mediteren, yoga, wandelen, fietsen, hardlopen, naar de sportschool, koolhydraat beperkt of arm eten, vegetarisch of liever nog veganistisch, het zone dieet, het mediterraan dieet, het ketogeen dieet, paleo enzovoort enzovoort.

Slow cooking is in, fast food is uit

Ik vraag mij af hoe ik dit allemaal moet doen als ik ook nog wer.  10.000 stappen is bijna 8 kilometer. Ik loop er ongeveer 2,5 a 3 uur over. Waar haal ik de tijd vandaan? Ik moet namelijk ook nog in stilte mediteren en mijn lesje Yoga volgen. Dan moet ik mijn smoothie van groene groentes klaar maken en opdrinken of eigenlijk liever nog intermitted fasting.
Een voordeel  daarvan: ik hoef s’ ochtends geen ontbijt klaar te maken. Of ik mij nou beroerd voel of niet, dat maakt niet uit.
Het is zeer gezond om vanaf s avonds 20.00 uur tot 12.00 uur de volgende dag niet te eten. Oh ja ik moet mijn dag ook nog beginnen met koud douchen want het bruin vet moet aangemaakt worden. De nieuwste rage is zwemmen in natuurwater zowel zomers als s winters. Daar sta je dan: rillend van de kou in je wetsuit, ademen als the ice man en gaan! 
Ik geloof dat ik mijn baan maar ga opzeggen want een gezonde leefstijl is een dagtaak. Ik kan het slapen over slaan maar van niet slapen wordt je weer dik. 

Kan iemand mij vertellen hoe ik dit allemaal doen moet?